Producătorul de energie electrică şi termică Elcen îi răspunde într-un comunicat primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi precizează că centralele companiei funcţionează integral pe gaz natural şi că, în condiţiile în care în centralele Elcen nu s-a folosit deloc păcură în acest interval, ”se observă o contradicţie flagrantă între afirmaţiile primarului general privind poluarea şi realitatea din CET-uri care pune sub semnul îndoielii veridicitatea şi credibilitatea informaţiilor transmise de Municipalitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Capitalei Gabriela fFirea a scris vineri seară pe Facebook: ”Somez Ministerul Mediului să spună cetăţenilor cine poluează Bucureştiul şi zona metropolitană! Trimiteţi comisarii Garzii de mediu să verifice! Doar aceştia au atribuţii prin lege! Trafic nu e! Cine arde deşeuri sau.... iar păcură? Faceţi nani cand alţii (interesaţi) poluează?”.

”Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public conform cărora s-au înregistrat recent din nou valori foarte ridicate ale concentraţiilor de emisii poluante la nivelul capitalei şi a insinuărilor primarului general, Gabriela Firea, privind faptul că folosirea păcurii în centralele Elcen contribuie la creşterea poluării din Bucureşti, contrazicem ferm aceste informaţii şi aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că centralele Elcen funcţionează integral pe gaz natural”, arată Elcen într-un comunicat.

Reprezentanţii companiei mai spun că începând cu data de 3 martie 2020, toate centralele aparţinând Elcen folosesc integral gaz natural şi furnizează energie electrică conform programului stabilit, precum şi energie termică în cantităţile şi parametrii solicitaţi de Termoenergetica în conformitate cu relaţia contractuală dintre cele două entităţi.

”Instalaţiile de ardere din CET-urile Elcen respectă în mod constant valorile limită de emisie impuse de legislaţia de mediu şi prin autorizaţiile integrate de mediu pentru toţi poluanţii (SO2, NOx şi pulberi) evidenţiaţi în înregistrările sistemelor de monitorizare (continuă) online a emisiilor. Menţionăm că aceste date sunt disponibile pentru a fi consultate în orice moment de către instituţiile abilitate în acest sens”, mai informează compania.

Potrivit Elcen, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat constant depăşiri ale valorilor limită în ultimele două săptămâni.

”Atragem atenţia că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat constant depăşiri ale valorilor limită în ultimele două săptămâni. Din informaţiile transmise de primarul general al Capitalei rezultă că păcura este un poluator principal în Bucureşti. În condiţiile în care în centralele Elcen nu s-a folosit deloc păcură în acest interval, se observă o contradicţie flagrantă între afirmaţiile doamnei primar general privind poluarea şi realitatea din CET-uri care pune sub semnul îndoielii veridicitatea şi credibilitatea informaţiilor transmise de Municipalitate prin vocea primarului general către opinia publică”, spun reprezentanţii Elcen.

Ei afirmă că este esenţială identificarea cauzelor reale de poluare din Bucureşti, astfel încât sănătatea şi siguranţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol. 

”Subliniem faptul că încurajăm ferm transparenţa, onestitatea, veridicitatea informaţiilor şi, mai ales, dezvoltarea durabilă prin creşterea eficienţei în producerea energiei şi protejarea mediului în consonanţă cu politicile energetice europene. În conformitate cu programul investiţional cuprins în planul de reorganizare, Elcen  desfăşoară lucrări de modernizare a instalaţiilor de ardere tocmai pentru a asigura şi în viitor producerea de energie fără emisii poluante, în acord cu normele europene de mediu”, mai spun ei.

Având în vederea impactul socio-economic semnificativ al companiei, aceştia dau asigurări privind continuitatea în alimentarea cu energie electrică şi termică în vederea menţinerii stării de stabilitate şi securitate atât la nivelul capitalei, cât şi la nivel naţional.

”Pe lângă faptul că se iau în permanenţă măsuri pentru prevenirea şi limitarea impactului centralelor Elcen asupra mediului prin respectarea limitelor de emisie impuse de legislaţia europeană de mediu, avem grijă să asigurăm continuitatea acestui serviciu public esenţial în această perioadă dificilă, în condiţiile create de răspândirea virusului de tip Covid-19 la nivel naţional”, menţionează compania.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.