Echipe din cadrul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" din Brăila şi Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" din Iaşi fac evaluări la Isaccea, unde urmează a fi trimis un bac suplimentar pentru a asigura fluenţa transportului prin acest punct de frontieră, şi la Luţca, unde trebuie găsite soluţii temporare pentru traversarea râului Siret, după ce podul s-a surpat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din ordinul ministrului apărării naţionale, Vasile Dîncu, structurile militare cu competenţe în domeniu au demarat, în regim de urgenţă, procedurile pentru implementarea dispoziţiilor prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, referitoare la instalarea unui bac suplimentar pentru trecerea Dunării la punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina, respectiv asigurarea unei soluţii temporare pentru traversarea râului Siret între localităţile Luţca şi Sagna, judeţul Neamţ", a anunţat, vineri după-amiază, MApN.

Astfel, echipe din cadrul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" din Brăila şi Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" din Iaşi realizează, la acest moment, evaluări şi recunoaşteri la cele două locaţii pentru identificarea, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, modalităţilor tehnice şi soluţiilor legislative pentru implementarea, în cel mai scurt timp, a celor două dispoziţii.

În urma acestor evaluări vor fi stabilite măsurile şi termenele concrete de acţiune.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa a participat, vineri, la şedinţa de la Palatul Victoria privind gestionarea fluxului de mărfuri din vămi. Printre măsurile anunţate se află deplasarea de urgenţă a şefului Poliţiei de Frontieră, împreună cu reprezentanţi din Vamă, ANSVSA, Fitosanitar, la Albiţa, către punctul de trecere a frontierei, unde se vor întâlni cu partenerii lor din Republica Moldova. O altă măsură se referă la organizarea fluxurilor de mărfuri în funcţie de încărcătură. De asemenea, s-a decis că la graniţa cu Ucraina vor fi deschise două noi puncte de frontieră, este vorba de Vicovu de Sus şi Racovăţ.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus tuturor autorităţilor statului român care se pot regăsi într-un punct de trecere a frontierei un program de lucru permanent, 24 de ore pe zi, şapte zile din şapte, nu doar la Poliţia de Frontieră sau în vamă, ci şi la ANSVSA şi autorităţile fitosanitare, cele de care este nevoie pentru a procesa fluxurile de marfă.

”În acest fel, în oglindă cu autorităţile din Republica Moldova, ritmul va permite o procesare mult mai rapidă reducând, astfel, şi timpii de aşteptare, şi volumele care pot trece peste frontieră. Există, după cum vedeţi în această parte de jos, la Isaccea, în continuare se vede acest punct roşu. Din dispoziţia premierului României, astăzi, Ministerul Apărării Naţionale va trimite un bac suplimentar pentru a asigura fluenţa transportului în această zonă, ceea ce, desigur, va dubla capacitatea existentă la acest moment pentru a transborda autoturisme, camioane, oameni”, a mai spus el. 

Pe de altă parte, procurorii au deschis două dosare penale în urma surpării podului de la Luţca, eveniment în urma căruia o persoană a fost rănită. Unul dintre dosare vizează vătămarea corporală din culpă, iar celălalt - abuzul în serviciu, ambele fiind deschise in rem.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili de surparea podului din judeţul Neamţ, a anunţat, vineri, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. De asemenea, la solicitarea şefului Executivului, MApN, începând de astăzi, va lucra în regim de urgenţă pentru a restabili transportul în zonă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.