Noi echipamente au intrat, vineri, în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printre acestea fiind ambulanţe pentru transportul pacienţilor cu risc biologic şi perne de salvare de la înălţimi. De asemenea, peste 50 de autospeciale pentru zone greu accesibile ajung la Jandarmerie şi Salvamont. ”Forţele şi armele Ministerului Afacerilor Interne, fie că vorbim de Poliţie sau de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră, trebuie să fie astfel echipate încât să poată interveni în apărarea legii şi a cetăţeanului pentru păstrarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti în orice context, în orice condiţii, în orice loc, indiferent cât ar fi de dificil”, a afirmat Predoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii IGSU au anunţat că mai multe echipamente intră în dotarea Jandarmeriei Române, Salvamont şi a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de 51 de autospeciale pentru zone greu accesibile care vor ajunge la Salvamont şi la Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Autospeciala este destinată intervenţiilor în situaţii de urgenţă produse în principal în zone foarte greu accesibile, căi de acces înguste, obiective din zona de munte, precum şi pentru transportul câinilor de căutare-salvare cu remorca specială din completul acesteia.

“Caracteristicile principale ale autospecialei sunt deplasarea rapidă, deplasare pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, acordarea primului ajutor calificat şi transportul victimelor. Autospeciala corespunde unui regim de exploatare intens, cu accelerări şi decelerări frecvente, inclusiv pe căi de rulare cu rampe şi pante accentuate”, au precizat reprezentanţii IGSU.

Valoarea acestei investiţii, finanţată prin POR 2014-2020, este peste 26 de milioane de lei cu TVA.

De asemenea, în dotarea IGSU intră 13 ambulanţe pentru transportul pacienţilor cu risc biologic, 9 containere medicale, 35 perne de salvare de la înălţimi de 16 metri, 6 perne de salvare de la înălţimi de 60 de metri, 29 ventilatoare mici şi 7 ventilatoare mari destinate evacuării rapide a fumului şi gazelor din tuneluri auto şi feroviare, hale industriale mari, clădiri înalte, aeroporturi, centre comerciale, staţii de metrou, garaje subterane şi supraterane.

Ambulanţa pentru transportul pacienţilor cu risc biologic asigură transportul, evaluarea, monitorizarea, intervenţia şi tratamentul asupra unui pacient cu risc biologic, fiind echipată cu aparatura medicală necesară asistării pacientului în stare critică, asigurând măsuri de siguranţă a personalului (izolare, dezinfecţie, spaţiu de echipare - dezechipare).

Acest program a fost finanţat prin proiectele: Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale Regiunea Vest, Sud, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest.

Valoarea proiectului este de 12,6 milioane de lei cu TVA.

Containerul medical vine în sprijinul unităţilor sanitare cu paturi şi/sau Puncte Medicale Avansate tip II prin suplimentarea cu aparatură medicală. Containerul permite depozitarea, transportul şi alimentarea cu energie electrică a aparatelor şi dispozitivelor medicale din completul acestuia. Produsul este compus din container construit pentru transportul terestru cu camioane cu sistem ab-roll, aparate şi dispozitive medicale şi generator pentru alimentarea acestora.

Proiectul este finanţat prin proiectele: Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale

Valoarea proiectului este de 25 de milioane de lei cu TVA.

Totodată, au mai fost achiziţionate 35 de perne de salvare de la înălţimi de 16 metri, în valoare totală de 665.000 de lei. Acestea sunt destinate salvării şi asigurării unui ritm rapid de evacuare a persoanelor blocate la înălţimi (etajele superioare ale clădirilor), ca urmare a incendiilor sau altor calamităţi naturale, atunci când toate celelalte căi de evacuare sunt inaccesibile.

De asemenea, au fost cumpărate şi şase perne de salvare de la înălţimi de 60 de metri, destinate salvării şi asigurării unui ritm rapid de evacuare a persoanelor blocate la înălţimi (etajele superioare ale clădirilor), ca urmare a incendiilor sau altor calamităţi naturale, atunci când toate celelalte căi de evacuare sunt inaccesibile. Valoarea investiţiei este de aproape 700.000 de lei.

IGSU a mai anunţat achiziţia a şapte ventilatoare mari, destinate evacuării rapide a fumului şi gazelor din tuneluri auto şi feroviare, hale industriale mari, clădiri înalte, aeroporturi, centre comerciale, staţii de metrou, garaje subterane şi supraterane, în scopul facilităţii intervenţiei echipelor specializate pentru salvarea persoanelor, bunurilor, controlul căldurii şi alimentării cu aer proaspăt de stingere a incendiilor.

Valoarea proiectului este de 4,3 milioane de lei.

De asemenea, au mai fost achiziţionate şi 29 de ventilatoare mici, destinate evacuării rapide a fumului şi gazelor din tuneluri auto şi feroviare, hale industriale mari, clădiri înalte, aeroporturi, centre comerciale, staţii de metrou, garaje subterane şi supraterane, în scopul facilităţii intervenţiei echipelor specializate pentru salvarea persoanelor, bunurilor, controlul căldurii şi alimentării cu aer proaspăt de stingere a incendiilor.

Valoarea investiţiei este de 8,7 milioane de lei.

Ambele ventilatoare pot fi utilizate, în cazuri excepţionale, la stingerea incendiilor folosind apă şi spumă, precum şi în operaţiuni de decontaminare, au precizat reprezentanţii IGSU.

O altă achiziţie este autospeciala de comunicaţii. Astfel, autospeciala radio pe unde scurte este destinată asigurării comunicaţiilor în gama undelor scurte, din zone grav afectate, fără infrastructură de comunicaţii, cu infrastructura distrusă sau a unei dezvoltări deficitare a acesteia, precum şi din zone în care condiţiile de propagare a undelor electromagnetice în alte benzi de frecvenţă sunt dificile.

Două autospeciale au fost achiziţionate prin intermediul programului Viziune 2020, iar cea de-a treia de la buget, iar valoarea unitară este de 670.545 lei cu TVA.

Cătălin Predoiu a declarat, cu acest prilej, că este un moment fericit deoarece este dată în folosinţă tehnică modernă pentru forţele MAI.

“Suntem într-un nou eveniment fericit în care receptăm, dăm în folosinţă tehnică modernă pentru forţele Ministerului Afacerilor Interne. A devenit un tip de eveniment care se repetă periodic, ceea ce este foarte bine, este semn că preocuparea pentru echiparea forţelor Ministerului Afacerilor Interne a fost una constantă şi inteligentă în ultimii ani şi salutară, nu numai pentru interesul ministerului, ci şi pentru interesul cetăţenilor”, a afirmat Predoiu.

El a precizat că forţele MAI trebuie să fie astfel echipate încât să poată interveni în apărarea legii şi salvarea de vieţi omeneşti.

“Forţele şi armele Ministerului Afacerilor Interne, fie că vorbim de Poliţie sau de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră, trebuie să fie astfel echipate încât să poată interveni în apărarea legii şi a cetăţeanului pentru păstrarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti în orice context, în orice condiţii, în orice loc, indiferent cât ar fi de dificil. Şansele de reuşită ale acestor colegi, care de multe ori îşi riscă integritatea fizică şi viaţa apărând legea şi apărând cetăţeanul, în orice misiune, cresc în măsura în care echiparea este corespunzătoare. Şi pot să vă spun că, în ultimii ani, această echipare a fost completată sistematic cu multe investiţii şi din fonduri bugetare şi din fonduri europene”, a mai declarat Predoiu.

El a adăugat că în ultimii nouă ani, MAI a investit în dotarea cu logistică a trupelor sale, nu numai a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ci şi a celorlalte arme, peste un miliard de euro, iar la această sumă se adaugă peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, strict pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.