Laptele băut la şcoală de cei 28 de elevi din judeţul Braşov care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară nu conţine enterobacterii, arată rezultatele preliminare ale analizelor făcute pe probele recoltate de la unitatea de învăţământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a supus probele de lapte recoltate de la şcolile din Codlea şi municipiul Braşov unui test rapid, acceptat de Uniunea Europeană şi care are o acurateţe de 98%, fiind aşteptate însă şi testele finale.

”Testele preliminare arată că laptele nu conţine enterobacterii. Este un test care se face laptelui UHT şi are o precizie de 98%. Rezultatele finale ale analizelor probelor recoltate de la cele două şcoli atât din lapte, cât şi din cornuri vor fi gata marţi“, a declarat, pentru News.ro, Dorin Enache, directorul DSP Braşov. 

Douăzeci şi trei de elevi de la Şcoala Generală nr 31, din cartierul braşovean Triaj, au fost transportaţi, vineri, la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au băut lapte primit la şcoală.

Tot vineri, au ajuns la spital cu dureri de burtă, greaţă şi stări de ameţeală şi cinci copii de la Şcoala generală nr. 2 din localitatea braşoveană Codlea.

Cei 28 de elevi nu au rămas internaţi, ei primind tratament pentru acasă.

”Copiii au primit primele îngrijiri de la medicii de pe ambulanţă, iar la noi au ajuns în stare bună. Au fost consultaţi, li s-a prescris tratament cu recomandarea să meargă şi la medicul de familie la control. Niciun copil nu a rămas internat la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov“, declara, pentru News.ro, medicul Ramona Ionescu, maganerul Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului şi medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au făcut, vineri, controale la cele două şcoli şi au luat probe din laptele distribuit elevilor, cât şi ambalajele din hârtie în care este pus produsul.

De asemenea, vor fi verificate şi cornurile după ce trei dintre cei cinci elevi din Codlea care au ajuns, vineri, la spital au spus că nu au băut lapte, însă au mâncat cornuri.

În aceste condiţii, programul "Cornul şi laptele" a fost sistat la Braşov, cel puţin până luni inclusiv.

Cornurile distribuite în şcolile din Braşov sunt produse de SC Lido Gîrbea SRL din localitatea prahoveană Păuleşti şi distribuite de SC Senax Prod SRL din localitatea Albeşti Paleologu, tot din judeţul Prahova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.