Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a afirmat, marţi, la o întâlnire cu liderii feraţiilor sindicale feroviare, că nu vrea să facă parte din categoria de miniştri "care doar au promis şi de fapt nu au ajutat sectorul feroviar". "Nu o să vin la dumneavoastră şi o să vă spun că situaţia este roz când ştiţi şi dumneavoastră că nu e aşa", a susţinut el. Reprezentanţii Federaţiei Mişcare Comercial Vagoane au arătat că s-a discutat şi despre o iniţiativă de prorogare a aplicării prevederilor Statutului personalului feroviar până în martie 2022, sindicaliştii subliind că resping categoric această iniţiativă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întâlnirea dintre ministrul Cătălin Drulă şi liderii federaţiilor sindicale feroviare au participat şi reprezentanţii managementului companiilor din calea ferată aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor, liderii sindicali au prezentat conducerii ministerului principalele probleme cu care se confruntă salariaţii din calea ferată, precum şi soluţiile prin a căror implementare consideră posibilă rezolvarea acestora. Discuţiile s-au axat şi pe creionarea bugetului şi programelor investiţionale ale companiilor feroviare.

"Am vrut ca prima întâlnire să o am cu dumneavoastră şi pentru a transmite un semnal legat de importanţa pe care o acord sectorului feroviar în mandatul meu. În mine aveţi cel mai sincer partener de dialog deoarece nu vreau să mă înscriu în acea categorie de miniştri care doar au promis şi de fapt nu au ajutat sectorul feroviar. Nu o să vin la dumneavoastră şi o să vă spun că situaţia este roz când ştiţi şi dumneavoastră că nu e aşa. Vreau să avem un adevărat parteneriat bazat pe sinceritate şi profesionalism pentru că aşa putem rezolva din problemele pe care le are calea ferată. Echipa mea de la Minister analizează posibilitatea implementării unor soluţii care să fie vizibile pe termen scurt. Ştiu foarte bine că investiţiile sunt extrem de importante şi de aceea pot să le spun tuturor că este anul marilor investiţii în calea ferată. De aceea vă propun că genul acesta de întâlniri să aibă un caracter periodic, fie că ne vedem în această formulă sau cu secretarul de stat coordonator al domeniului feroviar”, a declarat ministrul Cătălin Drulă.

Discuţiile vor continua şi cu partenerii sociali care activează în celelalte domenii gestionate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

La rândul lor, Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane au arătat că, "deşi întâlnirea a fost programată intempestiv şi a durat puţin peste 30 de minute", au fost discutate "teme fierbinţi", precum elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, situaţia CFR Marfă, implementarea Statutului personalului feroviar, achiziţia de material rulant nou, investiţii în infrastructura feroviară.
 
"După o prezentare concisă a situaţiei economice în care se află societăţile feroviare, situaţie definită ca fiind “în criză”, ministrul transporturilor a precizat că s-au depus eforturi ca alocarile bugetare pe anul 2021 să se situeze cel puţin la nivelul anului 2020, cu posibilitate de suplimentare pentru sustinerea investiţiilor în sectorul feroviar", au transmis sindicaliştii.
 
Potrivit sursei citate, ministrul Transporturilor a afirmat că se doreste introducerea pe ordinea de zi în şedinţa de Guvern a prorogării aplicării Statutului personalului feroviar până în luna martie 2022, în vederea susţinerii locurilor de muncă şi a pregătirii temeinice a implementării legii, fiind luată în considerare o creştere salarială ce va fi acordată până la finele anului 2021 astfel încât să diminueze efortul financiar la aplicarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Statut.
 
"Referitor la informaţiile din spaţiul public privind programe de restructurare şi reorganizare, pentru acest an ministrul transporturilor a precizat că nu are în vedere programe de reorganizare cu afectarea resurselor umane, capitol deficitar în acest moment.
Reprezentanţii Federaţiei Mişcare Comercial Vagoane resping categoric iniţiativa de prorogare a prevederile Statutului personalului feroviar, solicitând în acest sens identificarea de soluţii în vederea aplicării legii", au precizat sindicaliştii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.