Prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, consideră că pentru deschiderea unui hotel pe litoral la începutul sezonului este nevoie de o investiţie de 500 de euro pentru fiecare cameră şi acest lucru trebuie făcut anual. El a precizat că, din cele aproximativ 100.000 de locuri de cazare clasificate de pe litoral, doar 5.000 au încălzire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dragoş Răducan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Eforie Nord, că din cauza diferenţelor de temperatură din timpul anului multe camere au suferit.

"Cel mai bine ar fi de ştiut cât se investeşte într-o cameră. Şi am făcut repede un calcul. Un hotel pe litoral ca să-l deschizi în condiţii optime fără o investiţie anuală de 500 de euro per cameră nu poţi să-l deschizi. Pentru că peste iarnă, la sfârşitul sezonului, hotelurile sezoniere se închid. Am 150 de camere operaţionale, dintre care anul ăsta în ultima lună 124 le-a căzut gletul de pe pereţi. Din cauza diferenţelor de temperatură, salinitate şi la noi acolo mai e o problemă cu emanaţiile de gaze sulfuroase, sarea cu sulful fac acid clorhidric şi mănâncă efectiv orice metal. Pe litoral un hotel care nu investeşte cel puţin 500 de euro în punerea în funcţiune a unei camere nu-l deschide în condiţii optime", a explicat Dragoş Răducan.

El a mai spus că, din cele aproximativ 100.000 de locuri de cazare de pe litoral, numai 5.000 au încălzire.

"Avem acum clasificate 101.000 de locuri pe litoral. Dintre acestea numai 5.000 sunt încălzite. Aceasta era marea diferenţă între noi şi bulgari. Bulgarii au un litoral construit după anii '90, noi avem un litoral construit după anii '70. Erau alte standarde când a fost construit şi gândit şi conceput arhitectonic litoralul nostru şi altceva la bulgari. Ei au mult mai multe hoteluri încălzite", a menţionat Răducan.

El a mai spus că multe hoteluri din sudul litoralului care au fost închise în ultimii ani vor reintra din acest sezon în circuitul turistic, după ce au fost cumpărate de diverşi investitori. Răducan a precizat că cei mai mulţi investitori preferă să deschidă hoteluri de trei stele, acestea fiind cele mai căutate de turiştii români.

"Toţi investitorii tind spre cel puţin trei stele pentru că dacă nu ai trei stele nu prea intri în motoarele de căutare. Turistul român vrea cel puţin trei stele. Noi ne adresăm cu hotelurile turiştilor români. Iar turiştii români nu mai vor două stele, vor cel puţin trei stele. Patru stele - nu prea se îndreaptă pe litoral pentru că patru stele vine şi cu o diferenţă de preţ semnificativă. Trei stele este standardul acceptat tacit de turişti în raportul calitate-preţ. Din cauza asta toată lumea vrea să îşi facă un hotel de trei stele, dacă se poate cu servicii de patru stele", a mai afirmat prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.