Un număr de 15 fabrici de produse farmaceutice din ţară au pus bazele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România primele măsuri anunţate de PRIMER fiind începerea dialogului cu autorităţile pentru oprirea închiderii fabricilor şi a dispariţiei medicamentelor şi implicit transformarea acestei industrii dintr-o cenuşăreasă a economiei într-un factor de dezvoltare economică accelerată, a anunţat, joi. directorul executiv Dragoş Damian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER este o organizaţie profesională independentă care îşi propune să conlucreze pentru ca România să devină un hub european al producţiei de medicamente, spre beneficiul pacienţilor şi al economiei româneşti.

"România are o tradiţie îndelungată în industria farmaceutică, iar contribuţia pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economică este esenţială pentru evoluţia noastră ca stat european modern”, susţine Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plăteşte taxe şi impozite în România, a creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare şi asigură medicamente esenţiale pentru români, în ciuda unui mediu concurenţial care îi este potrivnic şi în care nu găseşte niciun sprijin din partea autorităţilor. Medicamentul "Made în România" este respectat în peste 100 de ţări în care este exportat, mai puţin în ţara lui de origine, a adăugat Damian.

Potrivit directorului executiv, obiectivele imediate ale PRIMER vizează revizuirea taxei clawback care să ţină cont de interesele economice ale României şi care să ajute producătorii locali şi potenţiali investitori să poată beneficia de un mediu concurenţial corect. 

"Aceasta înseamnă implementarea de la 1 iulie 2017 a formulei de clawback diferentiat Plx 425/2014 care este blocată în Parlament de peste trei  ani şi, începând cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice, care nu sunt răspunzătoare pentru creşterea costurilor din sistemul de sănătate", a adăugat Damian. 

Un alt obiectiv este realizarea unor modificări urgente în metodologia de calcul a preţurilor care să aibă în vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent şi care să permită aprobarea şi includerea în maximum 30 de zile în catalogul naţional (Canamed) a preţurilor pentru medicamentele generice.

De asemena, PRIMER doreşte adoptarea unor facilităţi fiscale pentru achiziţia de licenţe de fabricaţie şi echipamente de producţie şi a unor facilităţi comerciale de genul celor din din Legea 150/2016, care să asigure prezenţa unui minim de medicamente fabricate în România pe canelele comerciale, având în vedere ca producţia locală poate facilita accesul fără obstacole a pacienţilor la o gamă largă de medicamente de primă nevoie.

În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România cere autorităţilor să lanseze de urgenţă consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea măsurilor care să oprească criza închiderii fabricilor de medicamente şi a dispariţiei medicamentelor şi care să aducă această industrie dintr-o cenuşereasă a economiei într-un factor de dezvoltare economică accelerată.

Potrivit lui Damian din PRIMER  fac parte 15 fabrici de medicamente din ţara: Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun,  Bio-Eel srl, Biofarm, Gedeon-Richter, Infomed Fluids,  Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra cc, Polisano Pharmaceuticals, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia, Vim Spectrum. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.