O lebădă găsită moartă pe lacul Fortuna din Tulcea la sfârşitul anului trecut avea gripa aviară, a reieşit din analizele efectuate de către specialiştii sanitar veterinari, acesta fiind cel de-al doilea caz din judeţ după ce tot anul trecut boala a fost confirmată la mai multe păsări dint-o gospodărie din localitatea Pardina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, la sfârşitul anului 2016 au fost descoperite două focare de gripă aviară în acest judeţ.

Primul a fost confirmat pe data de 29 decembrie în localitatea Pardina. Două păsări domestice găsite moarte într-o gospodărie aveau gripă aviară, iar autorităţile au intervenit pentru ca acest focar să se nu extindă. Astfel, toate păsările din curtea respectivă, peste 100, au fost sacrificate, iar gospodăria dezinfectată.

După apariţia acestui caz autorităţile au decis să interzică toate mişcările păsărilor între exploataţii şi să fie închise în spaţii bine delimitate astfel încât să se evite orice contact cu cele sălbatice sau să aibă acces la luciul de apă.

Totodată, Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Direcţia Silvică Tulcea şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor monitoriza efectivele de păsări de pe raza de competenţă şi vor anunţa de urgenţă toate cazurile de mortalitate la păsări.

Pe data de 30 decembrie a apărut şi un al doilea focar de gripă aviară din Tulcea. Astfel, o lebădă a fost găsită moartă pe lacul Fortuna, aceasta având gripa aviară, diagnosticul fiind confirmat şi de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.

ANSVSA a anunţat anul trecut că şi în judeţul Constanţa au existat două focare de gripă aviară, unul la o lebădă, iar celălalt la un cormoran, ambele păsări fiind găsită moarte în Portul Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.