Autorităţile din judeţul Dolj anunţă, duminică seară, că patru persoane din trei aflate în apropierea casei care a explodat au fost evacuate. Oamenii vor locui la rude.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patru persoane, respectiv trei gospodării aflate în imediată apropiere a casei în care a avut loc explozia, au fost relocare în această seară. Localnicii au mers la rude unde vor rămâne până când în zonă se vor definitiva măsurătorile şi cercetările”, au transmis, duminică seară, oficialiin Prefecturii Dolj.

Autorităţile au decis că este cea mai bună soluţie pentru moment, pentru a nu-i expune vreunui pericol.

Anterior, Comitetul Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a adoptat Hotărârea Nr.1 cu măsuri propuse pentru gestionarea situaţiei din comuna Calopăr, sat Bâzdâna- emisie spontană de gaze din scoarţa terestră.

Măsurile adoptate vizează:

(1) ​Înaintarea unei informări către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, în vederea analizării şi dispunerii de măsuri conform competenţelor;

(2) ​Asigurarea perimetrului în zona afectată de urmările evenimentului şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, prin grija I.P.J. Dolj şi autorităţile publice locale a U.A.T. Calopăr.

(3) ​Supravegherea permanentă a locului evenimentului prin grija Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr;

(4) ​Continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată C.B.R.N.e. a I.S.U. Dolj;

(5) ​Identificarea unor locaţii şi amenajarea acestora la nivelul comunei Calopăr pentru evacuarea la nevoie a persoanelor din satul Bâzdâna prin grija autorităţilor publice locale ale U.A.T. Calopăr;

(6) ​Contactarea unor specialişti în scopul identificării soluţiilor pentru oprirea emisiei spontane de gaz natural prin grija C.L.S.U. Calopăr cu sprijinul C.J.S.U. Dolj;

(7) ​Analizarea posibilităţii achiziţionării unui detector de gaz metan la nivelul S.V.S.U. Calopăr;

(8) ​Efectuarea unei evaluări exacte a pagubelor produse de explozia de gaze naturale rezultate şi transmiterea acesteia către C.J.S.U. Dolj.

În urmă cu două zile, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură.

Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.

Rezultatele ultimelor măsurător făcute publice de autorităţi arătau o concentraţie de 74 la sută metan, lângă puţ, 5,5 la sută lângă o anexă aflată la 5 metri de puţ şi 5,5 la sută în zona beciului locuinţei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.