Doi tineri din Sibiu au pus pe picioare, în premieră în România, o afacere inedită în agricultură: peleţi de îngrăşământ eco din lână de oaie, Naked Sheep fiind astfel primul producător de îngrăşământ eco din lână de oaie din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleţi se vinde cu 50 de lei, dar preţul acestuia scade semnificativ odată cu creşterea cantităţii cumpărate.

”Marius Laabs şi Lioara Vasilescu au pariat pe agricultura din România, iar la începutul acestui an au înfiinţat Naked Sheep SRL, firma care produce îngrăsământ organic în creierii munţilor din Transilvania”, arată antreprenorii într-un comunicat.

Lâna se recoltează de la oi fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munţii Carpaţi. Oile sunt hrănite natural, chiar şi pe timpul iernii.

„Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menţinându-se în sol până la şase luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la patru ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

În plus, după perioada de utilizare, peletul este biodegradabil. Îngrăsământul eco funcţionează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriţionale de azot, fosfor şi alte elemente.

Afacerea ar fi trebuit să demareze din luna februarie, dar din cauza pandemiei, montarea maşinilor de producţie nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să îşi dea avizul nu au mai putut călători. Din acest motiv şi capacitatea de producţie este atât de mică acum. 

 „În momentul de faţă avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridica la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producţie va creşte la 50 de tone pe lună. În primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor ţintim o dublare a acestora”, a declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

În ceea ce priveşte modul de utilizare a îngrăşământului eco Naked Sheep, pentru legume se pun 70 până la 150 g pe mp, în funcţie de cererea de fertilizare a plantei şi 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum roşiile, castraveţii şi varza. Pentru legume obişnuite, cum ar fi morcovii şi salata, se pun 100 g pe mp, iar pentru legume cu un nivel scăzut de azot, precum mazărea, ridichea şi fasolea, se pun 70 g pe mp.

„Pentru  plantele în ghiveci se adauga aproximativ 10g (două linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneţi aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele şi locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a declarat Lioara Vasilescu, co-fondator al Naked Sheep SRL.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.