Doi poliţişti de frontieră de la Borş, judeţul Bihor, au fost reţinuţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals şi zădărnicirea combaterii bolilor după ce, în 10 aprilie, au consemnat în fals că şapte români reveniţi din Germania ar fi şoferi de camioane de marfă, pentru ca aceştia să nu intre în carantină, deşi veneau din "zona roşie". Unul dintre agenţi a cerut şi a primit 200 de euro de la patru persoane. Cei şapte români au plasaţi în carantină, iar la final au fost testaţi, rezultatele fiind negative pentru coronavirus, însă sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost reţinuţi doi agenţi de poliţie de frontieră, pentru luare de mită şi comiterea altor infracţiuni. 
 
Astfel, în urma unei operaţiuni desfăşurate de ofiţerii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor au fost identificaţi doi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea - Sectorul Poliţiei de Frontieră Borş - Punctul de Trecere al Frontierei Borş, care în 10 aprilie au efectuat formalităţile intrarea în România pentru şapte cetăţeni români care veneau din Germania. 
 
Agenţii de poliţie de frontieră au consemnat în fals că persoanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, aspect care le permitea să eludeze măsura carantinei instituţionalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o ţară inclusă în "zona roşie”.
 
"În legătură cu aceste fapte, unul dintre agenţi a pretins şi primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, fals în declaraţii şi zădărinicirea combaterii bolilor. Cât priveşte pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeaşi măsură faţă de alte trei persoane, dintre care una nu deţine permis de conducere, menţionând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2.4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor", arată MAI.
 
Toate cele şapte persoane au fost introduse în carantină instituţionalizată, unde au rămas până în 25 aprilie. În urma testelor făcute la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitivă cu noul coronavirus. Cele şapte persoane sunt cercetate pentru dare de mită.
 
Marţi, în urma audierilor, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor doi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, urmând ca miercuri să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
 
"Facem precizarea că în toată această perioadă structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru asigurarea nivelului de integritate a personalului MAI. Activităţile dispuse de conducerea MAI pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie vor continua. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne dezaprobă şi nu tolerează astfel de fapte", precizează reprezentanţii MAI.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.