Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat duminică, referitor la începerea şcolii, că şeful statului acordă un mare interes educaţiei, precizând că grupul interministerial care s-a ocupat de gestionarea problemelor legate de lipsa autorizaţiilor sanitare sau de la ISU are date strânse care trebuie coroborate şi prezentate public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele României acordă un foarte mare interes acestui subiect - educaţia. Administraţia Prezidenţială a avut două întâlniri importante cu reprezentanţi ai ministerelor care au în atribuţii lucruri care ţin de organizarea anului şcolar. Ultima a fost pe 15 iulie, moment în care au fost nişte promisiuni foarte concrete care se referă la mobilizarea unui grup interministerial care să centralizeze informaţii despre nevoile de investiţii în infrastructură la nivel local şi să (...) verifice modul în care sunt investiţi aceşti bani pentru lucrări care ţin de obţinerea avizelor în domeniul sanitar, de obţinerea avizelor ISU, toate acele lucrări care sunt necesare în zona de infrastructură”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a precizat că s-a cerut în mod clar mobilizarea acestui grup interministerial, adăugând că, în această perioadă, au fost discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului în acest sens. ”Există informaţii că aceste date sunt colectate şi sunt analizate şi se lucrează la această strategie şi la acest plan concret. Vor urma dialoguri şi în continuare, dar lucrurile nu s-au rezolvat la modul la care ar fi trebuit şi trebuie să fie o mai mare eficienţă a modului în care se lucrează şi să fie făcut public ce s-a lucrat. Ştim că Guvernul a făcut aceste analize, trebuie poate pur şi simplu prezentate publicului”, a spus ea.

”Acest dialog şi concretizarea prin acţiuni ale acestui grup interministerial au scos la iveală foarte multe lucruri care nu sunt în ordine, pentru că nu ţine de normalitate să existe la începutul unui an şcolar astfel de probleme, să discutăm în anul 2016 despre lipsa unor avize. (…) Sunt foarte multe instituţii implicate, sunt chestiuni care trebuie abordate la nivelul bazelor de date”, a adăugat Dobrovolschi, amintind că în activitatea şcolară sunt implicaţi peste 4 milioane de oameni - copii, părinţi, profesori - şi toţi aceştia trebuie să fie în centrul preocupărilor.

Noul an şcolar începe cu peste 4.000 de clădiri ale şcolilor care nu au autorizaţie de siguranţă la incendiu, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), într-un răspuns transmis pentru News.ro. IGSU precizează că din cele peste 6.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ care necesitau autorizaţie de securitate la incendiu, doar 1.999 au obţinut aceste documente, dintre care 145 în cursul anului 2016.

În România, există peste 18.700 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, ce funcţionează în 26.700 de clăriri. Dintre acestea, 22.000 nu necesită autorizare ISU pentru că au fost construite înainte să intre în vigoare legislaţia privind securitatea la incendiu şi nu şi-au schimbat destinaţia până în acest moment. 

Din cele peste 6.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ care necesitau autorizaţie de securitate la incendiu, însă, peste 4.000 nu au astfel de documente, arată IGSU într-un răspuns pentru News.ro. Astfel, doar 1.999 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ au primit autorizaţia din partea pompierilor.

De la începutul anului 2016, doar 145 de şcoli au primit autorizaţii pentru clădirile în care învaţă elevii.

Conform sursei citate, multe dintre unităţile de învăţământ din România au solicitat abia în septembrie, cu câteva zile înainte de începerea şcolii, eliberarea autorizaţiilor.

Doar la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii” Bucureşti - Ilfov au fost înregistrate, în zilele de 31 august şi 1 septembrie, 100 de solicitări de avize de securitate la incendiu pentru unităţi de învăţământ din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.