Sindicatul Europol anunţă că primele 20 de dispozitive cu electroşocuri au intrat în dotarea poliţiştilor de la Ordine Publică din Bucureşti, alte 20 de dispozitive urmând a ajunge în scurt timp. Sindicaliştii apreciază că este un instrument deosebit de eficient şi necesar în faţa provocărilor actuale tot mai ridicate şi mai complexe cu care se confruntă poliţiştii în intervenţiile lor. Poliţia Capitalei a precizat, joi, că a fost de acord cu acest proiect pilot, însă, trebuie manifestată prudenţă în folosirea dispozitivelor, experienţa de peste 20 de ani a altor state relevând riscuri potenţiale în utilizarea lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru prima dată în România, poliţiştii de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie din Bucureşti vor primi în dotare dispozitive cu electroşocuri. Acest demers a fost posibil ca urmare a parteneriatului încheiat între Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL şi compania New Akord Security, în urma căruia, primele 20 de dispozitive cu electroşocuri au fost oferite spre folosinţă Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti, urmând ca alte 20 de bucăţi să fie furnizate în cel mai scurt timp”, a transmis Sindicatul Europol, într-un comunicat.

Sindicaliştii au menţionat că, în următoarea perioadă, primii 300 de poliţişti vor fi instruiţi cu privire la caracteristicile şi utilizarea dispozitivelor cu electroşocuri şi cu privire la situaţiile punctuale pe care le pot întâlni la intervenţii.

”În aceste condiţii, spre finalul anului, aceste dispozitive vor putea fi deja văzute în dotarea poliţiştilor şi vor putea fi deja folosite. Dispozitivele cu electroşoc reprezintă un instrument deosebit de eficient şi necesar în faţa provocărilor actuale tot mai ridicate şi mai complexe cu care se confruntă poliţiştii în intervenţiile lor. Avantajul utilizării acestor noi mijloace este reprezentat de riscul scăzut de vătămare, atât în privinţa agresorilor cât şi a poliţiştilor, dar şi de posibilitatea de imobilizare eficientă a persoanelor care reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur”, au mai precizat sindicaliştii.

Din perspectivă legislativă, acest program pilot este fundamentat pe prevederile art. 44 din Legea 218/2002.

Poliţia Capitalei a transmis, joi, o serie de precizări în legătură cu prouectul pilot.

”Unul dintre obiectivele primordiale ale Poliţiei Capitalei este asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prin luarea tuturor măsurilor legale pentru protejarea cetăţenilor impotriva infracţiunilor ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private. Astfel, pentru atingerea acestor obiective, instituţia noastră a dovedit, de-a lungul timpului, o mare deschidere pentru colaborare cu organizaţiile sindicale şi suntem în egală măsură interesaţi să asigurăm poliţiştilor noştri condiţii optime de muncă, pentru că, în felul acesta, generăm siguranţă pentru cetăţenii Bucureştiului”, a transmis Poliţia Capitalei.

”Acesta este contextul în care ne-am exprimat acordul pentru un proiect pilot, în ceea ce priveşte utilizarea unor dispozitive cu electroşocuri, care să poată fi folosite în conditii de siguranţă si deplină legalitate în intervenţiile poliţieneşti, unde ar putea fi oportună şi eficientă utilizarea unui asemenea dispozitiv”, a adăugat sursa citată.

Instituţia precizează, însă, că ”experienţa de peste 20 ani a altor state, care utilizează dispozitive cu electroşocuri, a reliefat o serie de riscuri în exploatarea dispozitivului”.

”Utilizarea acestor dispozitive nu se realizează pe scara largă în agenţiile de aplicare a legii europene sau din afara Europei, ci mai degrabă din ce în ce mai restrictiv, cum se poate constata din consultarea oricăror surse deschise. În acest context, intenţionăm să facem toate demersurile pentru a ne asigura că dispozitivul nu prezintă risc pentru viaţa persoanelor asupra cărora ar putea fi folosite şi folosind experienţa pozitivă a altor state, ne vom adresa autorităţilor de sănătate publică naţionale, pentru certitudinea unei decizii, a mai transmis Poliţia Capitalei.

Potrivit acesteia, proiectul pilot trebuie evident precedat de o instruire calificată de către producător, elaborarea unor proceduri foarte clare şi transparente privind utilizarea acestor dispozitive şi elaborarea unor norme de securitate şi sănătate în muncă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.