Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, Ionuţ Cengher, a fost demis de conducerea Administraţiei Bazinale de Apă, în urma unor declaraţii "care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această dimineaţă, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, în urma consultării cu reprezentanţii conducerii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), a dispus demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Ionuţ Cengher, ca urmare a declaraţiilor sale publice care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă în gospodărirea apelor din judeţul Mureş", au transmis, miercuri, reprezentanţii "Apelor Române".

În locul său, a fost numit temporar George Vlasiu, de profesie inginer constructor, angajat al SGA Mureş de peste 6 ani.

"Reamintim că demisia fostului director SGA Mureş, Ovidiu Ianculescu, caz relatat de publicaţia Recorder, a fost o decizie personală, depusă oficial la începutul lunii februarie a acestui an. Acesta a acceptat funcţia de inginer sef în cadrul SGA Mureş 5 zile mai târziu de la această decizie, fiind consecvent în hotărârea personală de retragere din funcţia de Director al SGA Mureş", a arătat sursa citată.

Reprezentanţii Administraţiei "Apele Române" au adăugat că declaraţiile lui Ovidiu Ianculescu privind rolul şi atribuţiile Directorului General ANAR sunt incorecte.  

"Conform legii, directorul general al ANAR nu poate demite, numi sau suspenda un director de SGA. De aceea, domnul Ovidiu Ianculescu şi-a înaintat demisia, conform legii, la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, respectiv directorului din acea perioadă, Cristian Bratanovici, şi nu conducerii ANAR. Totodată, în reportajul Recorder, Ovidiu Ianculescu vorbeşte despre deţinerea funcţiei de Director SGA Mureş ca urmare a unui concurs susţinut în acest sens.

Precizăm că declaraţiile lui Ianculescu nu fac referire şi la perioada 2017-2019 când acesta a ocupat funcţia de inginer-şef al SGA Mureş, fără un concurs susţinut în acest sens şi în urma numirii sale de către Directorul ABA Mureş de la acea vreme, Cristian Bratanovici. În final, considerăm că declaraţiile lui Ovidiu Ianculescu, la 8 luni distanţă de la toate evenimentele relatate, conţin omisiuni importante care pot induce în eroare întreaga opinie publică", au susţinut aceştia.

Conform sursei citate, în perioada stării de alertă, conform legii nr. 55/2020, este interzisă organizarea concursurilor pentru aceste posturi tehnice, urmând ca acestea să fie reluate în momentul în care legislaţia va permite acest lucru. 

Recorder a relatat că Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, instituţie care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe, nefiind membru al unui partid şi dând concurs pe post. La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu susţine că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.

În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirmă că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat.

Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post". De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca driector să ştii să le faci absolut toate", a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.