Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţie asupra unor postări false pe reţelele sociale, cu caracter tragic, precum unele în care se anunţă moartea unor persoane în urma unor accidente, dar care îi determină pe utilizatori să dea click pe link-uri spre site-uri maliţioase sau frauduloase sau spre articole sau clipuri video pentru a creşte numărul de vizualizări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, că atacatorii apelează la trucuri diferite pentru a determina utilizatorii să dea click pe anumite link-uri care redirecţionează către site-uri maliţioase sau frauduloase ori către articole sau clipuri video pentru care se încearcă astfel creşterea artificială a audienţei.

”Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, afirmă reprezentanţii DNSC.

Ei le recomandă astfel utilizatorilor să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi să raporteze astfel d e postări pentru ”scam” sau ”spam” către reţeaua socială. De asemenea, se recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru validare, pe un canal diferit de comunicare. Totodată, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.