Directorul Liceului I. L Caragiale, Andreia Bodea, a declarat miercuri despre exmatricularea prevăzută în amendamentele din Parlament la legile educaţiei că dacă va exista în lege, este o măsură extremă, care afectează şi etic şi moral şi psihologic un elev, iar dacă în spatele acestei sancţiuni extreme nu va fi o procedură foarte limpede, foarte clară, asumată ca să nu lase loc niciunui abuz sau vreunei intepretări ea nu îşi va atinge scopul şi va declanşa în spaţiul public o discuţie nesfârşită. Directoarea a arătat că dacă o elevă vine aproape goală la şcoală nu are voie să o scoată afară din clasă, pentru că dreptul constituţional la învăţătură este sacru,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pare că experţi sunt numai părinţii şi elevii în aceste discuţii, cu siguranţă noi profesorii nu suntem. Eu sunt pentru exmatriculare, eu personal, în anumite condiţii, evident că voi aplica ce prevede legea. Dacă exmatricularea va exista în lege, este o măsură extremă, care afectează şi etic şi moral şi psihologic un elev, dacă în spatele acestei sancţiuni extreme nu va fi o procedură foarte limpede, foarte clară, asumată ca să nu lase loc niciunui abuz sau vreunei intepretări ea nu îşi va atinge scopul şi va declanşa în spaţiul public o discuţie nesfârşită”, a spus directoarea în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

Ea a precizat că, dacă aceste lucruri vor exista, este pentru această măsură.

Directorarea Liceului I L Caragiale a precizat că în prezent ”cresc faptele de indisciplină şi de agresiune verbală la adresa profesorilor şi la adresa colegilor”.

”Actele de indisciplină atât de grave sunt încă grave, ceea ce mă deranjează pe mine, ca director, este că nu există o plajă mult mai nuanţată de eventuale sancţiuni, de o posibilitate de a atenţia cumva un elev că a trecut o limită. Îmi place că noi vorbim despre exmatriculare, care este o măsură extremă în schimb nu vorbim concret şi probabil că nici legea nu ne va lămuri ce se întâmplă cu multele şi măruntele acte de indiscipolină: intratul la jumătate orei, obrăznicia, aruncatul lucrărilor pe jos, dar cine sunteţi dumneavoastră şi de ce mi-aţi dat această notă, lipsitul de la şcoală, fumatul în curtea şcolii, agresarea unor colegi. Astea nu sunt lucruri de exmatriculare dar sunt acte de indisciplină care se petrec în fiecare zi”, a spus ea.

Întrebată cum rezolvă directorii aceste fapte, Andreia Bodea a arătat că ”nu se mai pot rezolva atâta vreme cât şi în statutul elevului cât şi în regulamentul de funcţionare a şcolilor sunt pagini întregi de: elevului i se interzice asta, asta, asta dar nicăieri nu scrie ce se întâmplă”.

”În România este o lege antifumat, niciun director din România nu are uneltele necesare să sancţioneze în vreun fel, nu cu exmatriculare, un elev care îi fumează în faţă. Eu nu am ce să îi facm să îi scad nota la purtare nu am voie să îl pun să măture în curtea şcolii nu am voie să nu îl primesc la ore, nu pot pentru că îi încalc dreptul constituţional. Ce să fac dacă o elevă vine aproape goală la şcoală? Aştept şi eu un răspuns. Nu am voie să o scot afară din clasă pentru că dreptul constituţional la învăţătură este sacru, sunt obligată să o primesc la clasă oricum este îmbrăcată, şi beată dacă vine la şcoală eu trebuie să o primesc (..) Profesorii nu mai pot invita elevii afară din clasă, nu avem voie să facem lucrul acesta”, a arătat directoarea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.