Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că spaţiul aerian al României nu este vulnerabil deoarece forţele NATO asigură misiuni de Poliţie Aeriană în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dîncu a fost întrebat, joi, la Digi 24, dacă este vulnerabil spaţiul aerian al României, în contextul tragediei aviatice din Constanţa în urma căreia opt militari şi-au pierdut viaţa.
 
"Nu este vulnerabil pentru că în ultima vreme forţele NATO au îmbunătăţit prezenţa aici din punctul de vedere al Poliţiei Aeriene, siguranţei aeriene, controlului aerian, cred că avem o suplimentare, doar săptămâna aceasta am avut o suplimentare cu aeronave din partea Italiei, încă patru aeronave, avem şase Euro Fighter care au venit din partea Germaniei, avem şi pe acest aliniament al flacului estic patrulăm şi cu avioane care vin din nord, vin din statele baltice, Polonia. Supravegherea nu se face prin forţele noastre armate, se face prin întreg ansamblul de prezenţă avansată a NATO în această zonă”, a explicat Vasile Dîncu.
 
El s-a referit şi la procedurile de achiziţii pentru Forţele Aeriene. 
 
"Ne-am hotărât ca toate achiziţiile şi toate programele de achiziţii să le accelerăm cât este posibil. Sper să simplificăm şi modalităţile legale prin care se pot face achiziţii în România chiar dacă în zona militară sunt proceduri speciale. Sperăm că odată şi cu anunţul pe care CSAT l-a făcut prin vocea preşedintelui României pentru suplimentarea a 2% din PIB la 2,5% să accelerăm şi să putem să aducem mai aproape o serie de etape de înzestrare care erau pentru anii 2026, 2027. Sper să putem să facem mai repede asta şi să mărim, evident, procentul din bugetul Ministerului Apărării care este destinat înzestrării. Norma NATO este de 20%, noi am avut anul trecut 26%, dar cred că vom trece cu mult de 30%”, a transmis ministrul Apărării.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.