Protestele s-au desfăşurat în locuri publice şi au fost paşnice, iar copiii puteau participa la acestea, fiind, mai degrabă, ”o chestiune de alegere personală a părinţilor”, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, care precizează că ”ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică” dacă le-ar fi îngrădit acest drept, dar şi că trebuie respectat dreptul copiilor la ”echilibru socioafectiv, viaţă familială sănătoasă şi dezvoltare armonioasă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu a transmis, joi, un comunicat de presă, în care arată că a analizat reclamaţiile referitoare la participarea copiilor la protestele din ultimele săptămâni şi că a verificat situaţia din perspectiva legislaţiei în domeniu.

Reprezentanţii DGASPC Sibiu fac referire la ”Convenţia cu privire la drepturile copilului”, care prevede ”o dezvoltare completă a potenţialului copilului, într-o atmosferă de libertate, demnitate şi justitie, ţinând seama de faptul că un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii”.

De asemenea, în comunicatul citat se face referire la Legea specială în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului nr. 272/2004, potrivit căreia ”libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă”.

”Pe cale de consecinţă, ţinând cont de prevederile legale invocate mai sus, apreciind că la Sibiu protestele au avut un caracter paşnic şi se desfăşurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii, puteau participa la acestea. Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată DGASPC Sibiu.

Potrivit acestora însă, ”interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la echilibru socioafectiv, viaţa familială sănătoasă şi dezvoltare armonioasă, deci, părinţii sunt obligaţi să promoveze şi să aplice în toate acţiunile lor acest principiu fundamental, orice altă acţiune atrăgând după sine răspunderi şi sancţiuni legale, iar specialiştii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acţioneze conform competenţelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor!”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură de persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă.

ANPDCA a anunţat, miercuri după-amiază, într-un comunicat de presă, că a primit, până miercuri după-amiază, 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă, în timp ce, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost înregistrate alte patru sesizări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.