Prima dezbatere privind legea vaccinării a fost dominată de departe de persoanele care au cerut continuu să fie eliminată din proiect obligativitatea imunizării. Dincolo de dispute, România are nevoie de o lege a vaccinării care să garanteze părinţilor care vor să îşi imunizeze copiii că vor avea la dispoziţie stocuri suficiente de vaccin, iar celor care şi-au pierdut încredera în imunizare pentru că au trăit adevărate drame după ce le-au fost vaccinaţi copiii să li se garanteze că imunizarea este supusă în mod prealabil unor proceduri medicale de natură care să diminueze la maximum riscul unor reacţii adverse, au arătat participanţii la dezbatere - părinţi, medici, autorităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La prima dezbatere publică asupra vaccinării care a avut loc joi la Institutul de Sănătate Publică au participat câteva zeci de persoane, sala fiind plină, majoritatea fiind cei care se opun vaccinării şi care cer ca legea să nu prevadă obligativitatea imunizării copiilor. De altfel, contestatarii - unii însoţiţi de copii - au venit cu coli A4 cu mesaje împotriva vaccinării obligatorii: "Nu vaccinării obligatorii!".

Dezbaterea a început în prezenţa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, care a anunţat un al 25-lea deces de rujeolă în epidemia care a început în septembrie 2016. Ministrul a reluat ideea că părinţii nu pot fi obligaţi să îşi vaccineze copiii, dar trebuie să îşi asume decizia dacă nu îi vaccinează. 

La discuţii au luat parte şi medici de mai multe specialităţi, care au încercat să explice beneficiile vaccinării copiilor.

Profesor Adrian Streinu Cercel: Nu doriţi să vă vaccinaţi copilul, nu este nicio problemă, dar vă asumaţi riscul ca acel copil să nu aibă dreptul la viaţă

"În momentul în care a fost o problemă cu variola şi mortalitatea a ajuns spre 40-50 la sută, toată lumea a înţeles că trebuie să se vaccineze împotriva variolei. Aşa a făcut că în anii '80 variola a fost ştearsă de pe harta bolilor cu transmisie în populaţie. Nu putem să ştergem cu buretele aceste lucruri şi să ne întoarcem la anii în care se murea pe capete. Este o aiureală. În contextul în care dumneavoastră nu doriţi să vă vaccinaţi copilul, nu este nicio problemă, dar vă asumaţi riscul ca acel copil să nu aibă dreptul la viaţă”, le-a spus participanţilor profesorul Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Medicul a explicat că istoria a arătat că au existat multe persoane care au rămas infirme, iar multe au murit din cauza nevaccinării.

"Rujeola revine în activitate, am avut probleme cu tetanosul, acum, slavă Domnului, nu avem, dar nu ştiu la ce să ne aşteptăm. Nu punem în discuţie dacă vaccinarea este bună sau nu pentru că ea şi-a dovedit eficacitatea. Aici s-a pus în discuţie numai dacă este obligatorie sau nu. Se va decide în final dacă rămâne obligatorie sau nu. Însă, toată lumea trebuie să ştie că vorbim de politică de sănătate publică, iar aceasta se realizează prin acte normative. O autoritate publică, când ia o decizie îşi asumă toate riscurile necesare deciziei, inclusiv a unor efecte adverse. În România se vaccinează anul 200.000 de copii. Aici avem o singură categorie de părinţi - aceea care, se pare, că ar fi avut probleme cu copiii, probabil legate de actul vaccinal”, a spus Streinu Cercel. 

La rândul lui, medicul de familie Cristian Oană le-a spus contestatarilor că le respectă dreptul de a se opune vaccinării, dar există o problemă de responsabilitate.

"Respect dreptul dumneavoastră de a vă opune, dar problema este de responsabilitate. Dar dacă se întâmplă ceva prin nevaccinare, atunci a cui este responsabilitatea? Până la urmă, totul ţine de nivelul de informare a părintelui. Am 40 de ani de activitate. Elitele se vor descurca, nu sunt expuse riscului de a nu avea vaccin. Câţi posibili Mozart au murit în actuala epidemie de rujeolă?”, a întrebat medicul.

O mamă căreia i-a murit copilul după vaccinare i-a răspuns: "Copilul meu ar fi fost un posibil Mozart. Viaţa lui mi-o dă cineva înapoi?". "Fără îndoială că nu v-o dă nimeni înapoi, este o pierdere ireparabilă. Rămân în discuţie două lucruri, nu am găsit cele mai bune căi de comunicare - cum să faci un echilibru între binele public şi binele individual”, a mai spus medicul, căruia sala i-a răspuns: "Prin lipsa obligativităţii”.

"Odată ce am un copil care a suferit grav din cauza unor vaccinuri aplicate de pediatru, nu de mine, nu de un inginer, care a investigat-o înainte să-i facă acel vaccin, de ce aş vaccina un al doilea copil? Ca să ce, jucăm ruleta rusească cu copiii noştri? De ce suntem aici? Vă rog să ne înţelegeţi - nu suntem nici nebuni, nu suntem nici plecaţi pe câmpiile ţării, suntem aici pentru că avem copiii afectaţi de vaccinuri. Şi dumneavoastră nu vreţi să raportaţi nicăieri acest lucru. Avem trei vaccinuri făcute, toate cu reacţii adverse foarte severe. Copilul meu nu mai vorbeşte de la ultimul vaccin, are şapte ani şi nu poate comunica. Nu este raportată nicăieri această reacţie adversă. Nicăieri nu sunt raportate, pentru ca producătorul să nu răspundă”, a continuat femeia. 

Consilierul personal al ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, care a moderat dezbaterea după plecarea ministrului Sănătăţii, a spus că raportarea reacţiilor adverse este un proces care se desfăşoară continuu. "Raportarea reacţiilor adverse este un proces care se desfăşoară continuu. Aţi avut aici preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dar nu l-aţi lăsat să vorbească. Sunt aici oameni care pot să vă ajute să înţelegeţi. Să facem o dezbatere civilizată în care nu cine ţipă mai tare are dreptate”, a spus Rafila.

Total pentru vaccinare s-a arătat preşedinta Asociaţiei "Mame pentru Mame”, Ana Măiţă, decisă să-i dea în judecată pe cei care se opun vaccinării şi din cauza cărora "mor copii”.

"Este în mâna decidenţilor de a proteja sănătatea publică din România, de a proteja  viaţa copiilor noştri. Prin legea vaccinării se rezolvă lipsa stocurilor. Să ne păzim de acest trend antivaccinist care ucide copiii în România. Este obligaţia dumeavoastră să faceţi tot ceea ce este bine pentru copiii noştri. Nu lăsaţi acest trend antiştiinţific, care face ravagii în toată lumea şi în România, din păcate, să distrugă sănătatea publică. Sprijiniţi această lege, responsabilizaţi Ministerul Sănătăţii să facă stocurile multianunale. Pentru că problema noastră, în România, nu sunt dânşii. Ei sunt puţini, vocali, dar nu ei sunt problema. Legea vaccinării trebuie votată pentru că rezolvă adevărata problemă. Şi lăsaţi-ne pe noi, părinţii responsabili, să-i dăm în judecată când copiii noştri vor muri din cauza lor. Lăsaţi-ne pe noi să-i rezolvăm. Îi vom da în judecată pentru copiii care mor în România, din cauza unor boli prevenibile", a spus Măiţă în huiduielile celor care sunt împotriva vaccinării.

La rândul lui, Dumitru Bălan, care s-a prezentat drept reprezentantul unui grup de 10.000 de părinţi, a spus că "nu este etic să ne gândim numai la cei 24 de pacienţi imunocompromişi (cei care au murit de rujeolă şi care nu erau vaccinaţi - n.r.)".

"Copilul meu avea patru luni când i-a fost adminsitrat vaccinului DTP. În câteva zeci de minute era să decedeze, prin şoc anafilactic. I-au rămas pe corp eczeme, prurit până la sânge. Am copil alergic, nu poate respecta calendarul. Statul nu m-a ajutat, am alocat zeci de mii de euro, iar statul nu m-a ajutat cu nimic. Copilul are patru ani şi jumătate, este perfect vindecat. Am descoperit cele mai eficiente medicamente, care nu sunt altceva decât alimentele. Redaţi copiilor dreptul la alimente sănătoase, la apa pură, la aerul proaspăt şi vom avea o epidemie de sănătate în toată ţara”, a spus Dumitru Bălan.

Avocatul Liviu Fătu, specializat în drept medical, a explicat opinia Colegiului Medicilor din România (CMR) legată de acest proiect al vaccinării.

 "Transmit punctul de vedere al Colegiului Medicilor legat de acest proiect de lege. Dincolo de ce crede fiecare, şi Colegiul Medicilor şi-a pus întrebarea dacă această lege este necesară, este legitimă, este nevoie în mod real de legea vaccinării. Există cel puţin patru evidenţe care au fost puse în relief de noi. Prima este aceea că există exemple pozitive legate de vaccinare, dar pot exista şi exemple negative care au în spate drame profunde ce nu vor putea fi stinse niciodată, nici prin explicaţii, nici prin texte de lege, şi nici prin hotărâri judecătoreşti . Dramele acestea vor exista cât vor exista părinţii. Trebuie create mecanisme juridice şi instituţionale încât astfel de drame să nu mai existe sau să fie reduse cât mai mult posibil.  O a doua evidenţă - există părinţi care-şi revendică dreptul la vaccinarea copiilor lor, dar există şi părinţi care revendică dreptul lor de a nu-şi vaccina copilul. Pus în discuţie, numărul celor care revendică dreptul copiilor la vaccinare este în mod covârşitor mai mare. Dovada este statistica vaccinurilor efectuate. A patra evidenţă pe care CMR a discutat-o este aceea că fiinţa umană este extrem de complexă, nu este pe deplin cunoscută şi reacţiile pot fi imprevizibile de multe ori. Atunci este nevoie de această lege?. Pe de o parte, este o majoritate care doreşte vaccinarea copiilor, dar care are problemele ei legate de aprovizionare, de lanţul de frig, de stocurile de vaccin. Şi ei au dreptul la vaccinare. Este nevoie de o lege care să le garanteze dreptul că al lor copil va fi vaccinat", a afirmat avocatul.

Potrivit acestuia, trebuie să existe o lege a vaccinării care să garanteze dreptul celor care vor să-şi vaccineze copiii, dar şi instrumentele juridice care să garanteze că actul de vaccinare este supus în mod prealabil unor proceduri medicale de natură să diminueze la maximum riscul unor reacţii adverse.  

Dezbaterea s-a încheiat după trei ore, dar fără ca toate cele peste 100 de persoane înscrise pe lista vorbitorilor să îşi fi expus punctul de vedere pentru că nu a fost respectată nicio ordine, fiecare intervenind după bunul plac. 

Proiectul legii privind vaccinarea este în dezbatere publică până în 20 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.