Bugetul municipiului Iaşi a fost votat miercuri în Consiliul Local, după discuţii aprinse care au durat câteva ore, reprezentanţii USR şi PSD acuzând că bugetul a fost discutat în fugă, fără a fi ascultată vocea societăţii civile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Au votat în favoarea proiectului de buget consilierii PNL, PMP şi viceprimarul Cezar Baciu, exclus în urmă cu doi ani din USR, în timp ce reprezentanţii USR au votat împotrivă, iar consilierii PSD s-au abţinut.
Consilierii PSD au încercat în debutul şedinţei scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, însă majoritatea creată în jurul primarului Mihai Chirica şi-a impus punctul de vedere.
Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Iaşi, Marius Dangă, a afirmat în cadrul şedinţei că toţi cei interesaţi de buget au putut să facă propuneri şi observaţii, el invocând faptul că au existat consultări la centrele de cartier ale primăriei.
„Vă rog să nu duceţi în derizoriu această dezbatere pe proiectul de buget”, a mai spus Dangă.
În cele din urmă bugetul Iaşiul a trecut la limită, cu 14 voturi ”pentru”. 
Liderul filialei municipale USR Iaşi, Filip Havârneanu a declarat că reprezentanţii USR din consiliu şi-ar fi dorit dezbateri reale, adăugând că "proiectul seamănă cu unul gândit într-o staţie, pe fugă, până la venirea autobuzului". 
La rândul său, senatorul USR Marius Bodea a scris pe Facebook că bugetul Iaşului pe 2023 nu este despre dezvoltare, ci despre "mediocritate". 
"Primim aceleaşi promisiuni verbale pentru viitor, aceleaşi sume umflate pentru investiţii, dar care nu se cheltuiesc niciodată decât, cel mult, pe jumătate. Primim firimituri din bugetul unuia dintre cele mai bogate municipii din România. Pentru a vedea în câţiva ani implementate investiţii mari, noi trebuia deja să ne fi apucat de documentaţie. Când au venit banii din PNRR, Clujul avea deja studiile făcute pentru metrou. E doar un exemplu concret de administraţie competentă care nu pierde oportunităţi de finanţare pe bandă rulantă din cauza lenei. Fără o schimbare radicală a întregii şefimi din Primărie, în frunte cu Trântorul-Şef Chirica, nu vom vedea nici o aspiraţie a ieşenilor împlinită. Nici un proiect mare, nici o realizare. Doar ciupeli", a afirmat senatorul USR Marius Bodea.
Nivelul cheltuielilor în bugetul Iaşiului pe acest an a fost estimat la aproximativ 2,2 miliarde lei, în timp ce bugetul de dezvoltare se ridică la un miliard de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.