Deputatul USR PLUS Alin Apostol a depus în Parlament iniţiativa legislativă pentru instituirea profesiei de asistent în educaţie timpurie, după mai bine de trei luni de dezbatere publică şi consultări cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai opoziţiei parlamentare, ai organizaţiilor nonguvernamentele din domeniul Educaţiei şi ai instituţiilor cu atribuţii în asistenţa şi protecţia copilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această profesie există de foarte mulţi ani în statele din Europa de vest şi chiar în unele state din apropierea noastră, cum ar fi Slovenia sau Cipru. Cei mai cunoscuţi asistenţi în educaţie timpurie sunt cei din Germania şi Austria, denumiţi «mame de zi» sau «taţi de zi». Studiile şi experienţele din aceste state ne arată că asistenţii în educaţie timpurie se bucură de încrederea părinţilor, sunt apreciaţi şi îşi fac bine treaba. Cu legea asistentului în educaţie timpurie votată de Parlament, inclusiv angajatorii din firme cu multe birouri vor putea să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat (definit conform legii, cu avize şi inspecţie periodică), iar părinţii vor putea veni la birou cu copiii, pe care să-i lase în grija asistentului în educaţie timpurie”, a afirmat Alin Apostol, printr-un comunicat de presă al USR PLUS.

Asistent în educaţie timpurie va putea fi persoana cu domiciliul ori reşedinţa legală în România, care îndeplineşte anumite condiţii, care este calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi educaţie şi este înscrisă într-un Registru naţional gestionat de Ministerul Educaţiei. Asistentul în educaţie timpurie va fi un educator pentru maximum 5 copii la domiciliul său ori într-un spaţiu adecvat. El va putea lucra ca PFA sau ca angajat al unei creşe/grădiniţe ori al unui centru de zi.

Propunerea legislativă, inspirată în principal din modelul francez şi modelul german, reprezintă o soluţie pentru criza locurilor în creşe la copiii sub 3 ani. În acest moment, din cei 550.000 de copii între 0-3 ani aproximativ 22.000 merg la creşe (3,5%) şi 15.000 la grădiniţă (de la 2 ani şi jumătate). Sunt aproximativ 355 de creşe publice şi private la nivel naţional, faţă de 11.000 de grădiniţe. Totodată, instituirea acestei noi profesii va crea noi locuri de muncă, ceea ce va stimula creşterea economică. Nu în ultimul rând, odată creată posibilitatea ca părinţii să-şi lase copiii în grija unui asistent în educaţie timpurie, este stimulată reinserţia pe piaţa muncii a mamelor care stau acasă cu copiii, ceea ce înseamnă că statul va plăti mai puţine concedii de creştere a copilului şi, implicit, un impact bugetar pozitiv, mai arată sursa citată.

State membre UE care au asistenţi în educaţie timpurie şi denumirea acestora: Austria - Tagesmütter/Tagesväter, Belgia, comunitatea francofonă: Accueillantes d’enfants, Belgia, comunitatea germană: Tagesmutter/Tagesvater, Belgia, comunitatea flamandă: Onthaalouders, Cipru - Kat’oikon paidokomoi, Danemarca - Dagpleje, Finlanda - Perhepaivahoito/familjedagvard, Franţa - Assistantes maternelles, Germania - Tagespflegpersonen, Irlanda - Childmining, Italia - Asilo familiare, Portugalia - Amas, Slovenia - Varstvo predsolskih otrok, Suedia - Pedagogisk omsorg, Ungaria - Csaladi napkozi / Csaladi gyermekfelugyelet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.