Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă deţinătorul permisului are vârsta de 24 de ani împliniţi şi permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1. Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, arată un amendament admis la propunerea legislativă.

Proiectul a fost readoptat de către Parlament, după ce la începutul lunii iulie a acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii.

Astfel, ăe 7 iulie, Preşedintele României a cerut Legislativului reexaminarea modificărilor la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice referitoare la condiţiile pe care trebuie că le îndeplinească deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi motociclete, considerând că nu sunt respectate norme de tehnică legislativă şi că prevederea potrivit căreia conducătorul auto trebuie să „facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule” este neclară.

De asemenea, dat fiind că legea se referă la motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, şeful statului consideră că se impune clarificarea intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete de acest tip.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.