Defilare de ambulanţe, resuscitarea unui stop cardiorespirator, asistentă medicală în 40 de puncte ale Capitalei şi poveşti din viaţa angajaţilor de la Salvare fac parte din manifestările de vineri, de pe Arena Naţională şi de pe străzile Bucureştiului, la 111 ani de la înfiinţarea Serviciului de Ambulanţă în România, o iniţiativă privată a profesorului Nicolae Minovici. Primul echipaj de ambulanţă era format, în 1906, din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de către profesor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patruzeci şi cinci de ambulanţe din toate judeţele şi municipiul Bucureşti vor defila, vineri, în Capitală, la împlinirea a 111 de la apariţia în 28 iulie 1906 a primei salvări, iniţiativă privată a profesorului Nicole Minovici.

Cu acelaşi prilej, echipajul SABIF va face o demostraţie privind resuscitarea în stop cardiorespirator şi vor fi povestite întâmplări care au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte.

De asemenea, cele 40 de echipaje ale Serviciilor Judeţene de Ambulanţă vor acorda, timp de o oră, consultaţii medicale în 40 de puncte aglomerate din Capitală.

"Este modul în care noi, cei de la Ambulanţă, vrem să ne cinstim înaintaşii, vrem să ne bucurăm că salvarea a ajuns la această vârstă respectabilă şi să serbăm, totodată, este un fanion în medicina de urgenţă, un reper", a declarat pentru News.ro managerul Serviului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, dr Alis Grasu. 

Primul Serviciu de ambulanţă în România a fost înfiinţat sub deviza "Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”, deviză care se păstrează şi astăzi. Echipajul era format, în 1906, din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de către profesorul Minovici.

De fapt, Salvarea a început să funcţioneze la 1 august 1907, România devenind astfel al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă după Olanda şi Austria. Astăzi, flota naţională de ambulanţe a Serviciilor Publice de Ambulanţă din România cuprinde peste 2000  de maşini care merg anual la aproape trei milioane de cazuri.

"Cei 10.362 de angajaţi ai ambulanţelor, cu 40 la sută mai puţini decât ar fi necesar, se mobilizează zi de zi pentru salvarea vieţii celor care le cer ajutorul. 750 de echipaje sunt zilnic la căpătâiul celor care le cer ajutorul. Şi, în pofida deficitului de personal, dar şi a unui parc învechit, în care 30 dintre maşini sunt îmbătrânite, medicii, asistenţii, ambulanţierii, operatorii, personalul administrativ, toţi, indiferent de sarcini, se mobilizează pentru ca Salvarea să se bucure mereu de respectul pe care îl merită. Urez Ambulanţei «La mulţi ani», la sărbătoarera celor 111 ani de existenţă", a mai spus dr Alis Grasu. 

Vineri, un echipaj de la SABIF va face o demostraţie prin care oamenii vor înţelege în ce constau manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardiorespirator.

"Am vrea ca oamenii să cunoască aceste manevre. De aceea, vom face o simulare pornind de la un apel la 112 în care suntem trimişi la un caz în stop cardiorespirator. Cei prezenţi vor asista la derularea misiunii medicale într-un astfel de caz. Sunt momente care pot face diferenţa între viaţă şi moarte", a explicat managerul SABIF, dr Alis Grasu. 

Tot cu ocazia aniversării, ca în fiecare an, va avea loc un marş al ambulanţelor, dar care nu va perturba traficul în Capitală.

Marşul celor 45 de ambulanţe va urma traseul Naţional Arena - Şosseaua Mihai Bravu - Şoseaua Stefan cel Mare - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Piaţa Victoriei, cu staţionare circa 10-15 minute în centrul pieţei pentru difuzarea Imnului Ambulanţei - Calea Victoriei - Piaţa Revoluţiei, cu staţonare aproximativ un sfert de oră, pentru difuzarea Imnului Ambulanţei - Piaţa Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Alba Iulia - Bulevardul Decebal - Piaţa Hurmuzachi - Bulevardul Basarabia - intrare Naţional Arena.

Manifestările se vor încheia cu acordarea asistenţei medicale în  40 de puncte din oraş unde se vor afla echipajele ambulanţelor, cum ar fi Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Televiziune, Gara de Nord, Piaţa Moghioroş, Crângaşi, Tineretului, Muncii, Iancului, Herăstrău, Cismigiu, Cora Militari, Alba Iulia, Coloseum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.