Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a reiterat că ”este un mit faptul că avem prea mulţi studenţi şi prea mulţi oameni care şi-au luat doctoratul”. El a explicat de ce universităţile româneşti nu se află în topurile internaţionale, arătând că, aşa cum sunt organizate acum, nici nu pot intra în astfel de topuri. Daniel David e de părere că este nevoie ca universităţile să îşi definească misiunea şi că este nevoie de ”concentrări academice, de jos în sus, cu susţinere financiară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ministrul Educaţiei a declarat că, ”dacă ar funcţiona bine”, învăţământul superior ar trebui să genereze absolvenţi care să fie buni specialişti, buni cetăţeni, mulţumiţi cu propria viaţă, iar absolvenţii de licenţă să se integreze bine pe piaţa muncii, în timp ce aceia care termină masterate sau doctorate să schimbe piaţa muncii.
 
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Mulţi cred că avem prea mulţi studenţi, mulţi cred că avem prea multe titluri de doctor, mai în logica discuţiilor despre plagiate din ultimii ani. Adevărul este că avem prea puţini absolvenţi de studii superioare şi prea puţini doctori de calitate, trebuie să înţelegem că este un mit faptul că avem prea mulţi studenţi şi prea mulţi oameni care şi-au luat doctoratul”, a subliniat ministrul Educaţiei. 
 
El a arătat că universităţile sunt ”tributare” ale unei reforme comuniste de la jumătatea secolului trecut.
 
Daniel David a explicat că, prin schimbarea sistemului, România ar putea avea universităţi în topuri internaţionale, pentru că mediul academic este unul performant, însă organizarea nu ajută. 
 
”Bucureştiul ar fi în top 300, Clujul, Iaşiul ar fi tot acolo dacă am proiecta marile universităţi metropolitane. Nu e o problemă că nu vrem să le proiectăm, numai că atunci să nu ne întrebăm de ce nu avem universităţi în ranking-uri de tip Top 500, nu putem să avem cu structura pe care o avem în acest moment, nu se poate! (...) Eu cred că ce se poate face, având aceste fragmentări atât de puternice în ţară, este să încurajăm de jos în sus concentrările academice, cu susţinere financiară şi/sau universităţile comprehensive. Nu există universităţi comprehensive de performanţă care să nu aibă componentă bio-medicală sau de tehnologie şi inginerie, nu avem cum să stăm într-o structură distorsionată de reforma din 1948 şi după aceea să ne întrebăm ce e cu noi, să facem reproşuri universităţilor că nu sunt acolo unde aşteptăm să fie. Asta trebuie făcut: concentrări academice, de jos în sus, cu susţinere financiară”, a arătat Daniel David. 
 
El a subliniat că universităţile trebuie să îşi definească misiunea, fie că sunt focalizate pe educaţie, pe educaţie şi cercetare şi cele pentru care cercetarea este un element-cheie, iar educaţia se face în contextul cercetării.
 
Daniel David a vorbit, de asemenea, despre ce trebuie făcut în acest sistem, anunţând că universităţile vor fi evaluate, li s-a cerut acestora să transmită care este misiunea pe care şi-o asumă, iar în baza acestor elemente se pot face schimbări, în sensul în care, în funcţie de misiune, fiecare cadru universitar îşi poate alege traiectoria profesională. 
 
Ministrul Educaţiei a mai spus că există probleme legate de învăţarea pe tot parcursul vieţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.