Premierul Viorica Dăncilă a venit, sâmbătă seara, cu unele precizări pe Facebook, spunând că este vorba despre analiza oportunităţii unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori şi pedofili, precum închisoarea pe viaţă sau castrarea chimică şi susţinând că aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că analizează posibilitatea convocării unui referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru viol, pedofilie, crimă. Potrivit Constituţiei şi legii, referendumul naţional poate fi convocat doar de preşedinte. Dăncilă a mai anunţat constituirea unui grup de lucru interinstituţional sub conducerea lui Raed Arafat, pentru un plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă. Premierul a anunţat şi demiterea prefectului judeţului Olt. Şefa Guvernului nu a răspuns întrebărilor presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă vine cu precizări: Vorbim de referendum pentru pedepse drastice pentru criminali, violatori şi pedofili, precum închisoarea pe viaţă sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară
CITEȘTE ȘI Orban: Dăncilă face dovada unui cinism incredibil, greu de digerat, afişând o falsă empatie publică faţă de tragedia de la Caracal

„În aceste zile, un suflet tânăr care putea fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toţii plini de durere şi revoltă, de tristeţe şi frustrare pentru că aşa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult. Mi-am anulat toate vizitele şi evenimentele de astăzi. La sosirea în Bucureşti m-am întâlnit de urgenţă cu ministrul Afacerilor Interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment şi a planului de acţiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea acestei anchete. Tot astăzi am convocat de urgenţă o şedinţă la Palatul Victoria cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cu directorul general STS, Sorinel Vasilca şi cu ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu. Am decis înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condusă de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul şedinţei CSAT de marţi, în calitatea mea de vicepreşedinte”, a declarat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.
 
Premierul a anunţat că analizează posibilitatea convocării unui referendum.
 
CITEȘTE ȘI Cioloş: Aşa cum au masacrat legislaţia penală, Dăncilă şi colegii ei să o repare. Lansarea ideii unui referendum arată că nu are de gând să facă acest lucru
CITEȘTE ȘI Fifor: Îi răspund ipocritului şi oportunistului suprem al politicii româneşti Dacian Cioloş că şi dumnealui putea să “întărească legislaţia” / Vorbim de un referendum pentru măsuri drastice - închisoare pe viaţă, castrare chimică

„De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Luăm în calcul o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea tuturor deficienţelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză şi un plan de acţiune. I-am demis deja pe şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt şi pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demişi sau vor suporta rigorile legii toţi cei care au fost implicaţi pe parcursul acestui proces şi au gestionat defectuos situaţia, nu doar conducerea”, a mai declarat Dăncilă.

 
Ea a susţinut că ceea ce ţine de guvern şi de instituţiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja fără discuţii şi fără amânări.
 
„Însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri şi decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc. Cer să se prezinte în faţa CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel, în noaptea de joi seara, la ora 11.05, raport care să conţină repet minut cu minut şi decizie cu decizie cum a acţionat fiecare pe baza competenţelor lor. Aştept acelaşi lucru din partea tuturor instituţiilor şi entităţilor implicate în acest proces: preşedintele României, Klaus Iohannis, STS, 
procurorul general”, a adăugat premierul.
 
Viorica Dăncilă a anunţat şi amânarea congresului PSD.
 
„Cer totodată o atitudine responsabilă şi din partea partidelor pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie, pentru exerciţii de imagine şi de campanie electorală. Am amânat deja congresul PSD din data de 3 august, avem nevoie de acţiuni ferme ca să luăm măsurile necesare şi să corectăm erorile de procedură care au condus la moartea unui copil nevinovat. Asigur familiile, pe toţi cetăţenii României, că toţi cei vinovaţi vor plăti indiferent de funcţia deţinută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranţă şi cu vieţile oamenilor. Ca om, ca mama, sunt alături de rudele aflate în suferinţă şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a sprijini. Le transmit condoleanţe şi toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit”, a încheiat Dăncilă.
 
Ce spune legea despre convocarea referendumului naţional
 
Potrivit articolului 90 din Constituţie, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.
 
Şi legea referendumului prevede că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional. Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret.

De asemenea, se poate organiza referendum de interes local, la nivelul localităţilor sau al judeţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.