Cursul râului Olteţ, în comuna vâlceană Alunu, ar urma să fie deviat şi stabilizat, pentru a se diminua pericolul producerii de inundaţii în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, din cauza alunecării de teren, arată MAI, precizând că localnicii din zona afectată vor fi expropiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a fost convocat, luni, de ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru a fi găsite soluţiilor tehnice pentru evitarea blocării albiei râului Olteţ şi producerii de inundaţii, din cauza alunecării de teren din comuna vâlceană Alunu.

În cadrul şedinţei s-a decis ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să solicite Guvernului alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere, intubare şi de stabilizare a cursului râului Olteţ, ”astfel încât pericolul producerii de inundaţii în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, să fie minimizat cât mai mult posibil”.

Şi ministerele Dezvoltării Regionale, Energiei şi Economiei vor solicita alocarea sumelor necesare pentru executarea monitorizării şi cartării alunecării de teren, a lucrărilor de mutare a reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică a comunei Alunu pe un amplasament din afara zonei potenţiale de risc.

”Autorităţile competente urmează să iniţieze şi să deruleze etapele procedurii de expropriere a tuturor imobilelor şi terenurilor care constituie coridorul de expropriere”, se arată într-un comunicat al MAI.

Totodată, Ministerul Economiei va stabili componenţa unei comisii interministeriale care să realizeze, în termen de 90 de zile, o inspectare la nivel naţional a haldelor de steril, în urma căreia să identifice măsuri pentru reducerea riscului de manifestare a unor fenomene similare cu cel din Vâlcea.

“Noi nu suntem organ care facem anchetă, însă eu cred că cei abilitaţi vor trebui să facă toate verificările necesare, astfel încât să se constate gradul de vinovăţie, pentru că avem o situaţie care de la jumătatea lunii mai a evoluat cu un impact extraordinar de mare, punând în pericol case, bunuri şi mai ales vieţi omeneşti”, a spus Carmen Dan.

Halda de steril din comuna Alunu a fost amenajată în 1980, iar de atunci şi până în prezent s-au produs mai multe alunecări de teren. 

Autorităţile competente şi specialiştii au analizat periodic soluţii tehnice pentru stoparea alunecării de teren prin dirijarea materialului alunecat cu ajutorul utilajelor terasiere şi realizarea unui pinten pentru oprirea maselor de steril.

Alunecarea de teren a afectat peste 60 de hectare, masele de pământ ajungând la o distanţă de 80 de metri de albia râului Olteţ. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.