Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că la nivelul ministerului numărul final al posturilor de medici rezidenţi a fost stabilit, în fiecare an, după examenul de rezidenţiat, în funcţie de rezultatele obţinute de candidaţi şi estimează că la fel se va întâmpla şi în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cseke Attila afirmă că toate demersurile pe care le face ministerul sunt pentru a-i determina pe medicii români să rămână şi să profeseze în ţară. Declaraţia a fost făcută duminică, în timp ce absolvenţii facultăţilor de medicină susţin examenul de rezidenţiat. 
„Eu cred că pe partea de pregătire medicală, atât în perioada universitară, cât şi în perioada de rezidenţiat, România şi-a păstrat un standard de calitate important, şi va trebui să-l păstrăm în continuare. Ne dorim ca medicii pe care îi formăm că profeseze, chiar dacă avem această posibilitate de liberă practică în statele membre ale Uniunii Europene, dar noi ne dorim şi susţinem şi vom sprijini şi toate măsurile Ministerului Sănătăţii sunt în acest sens: dorim să păstrăm cât mai mulţi din cei care sunt astăzi în aceste săli, în România, pentru că am văzut şi partea de pandemie că este mare nevoie de medici buni, de personal medical în România”, a declarat Cseke Attila duminică, întrebat ce pot face autorităţile pentru a opri plecarea medicilor  români care aleg să profeseze în alte ţări.
În ceea ce priveşte numărul de posturi de medici rezidenţi care vor fi asigurate anul acesta, Cseke estimează că acesta va asigura încadrarea tuturor celor care obţin rezultate bune. 
„La fiecare examen de rezidenţiat, în fiecare an, indiferent de guvernare şi indiferent de cine a condus Ministerul Sănătăţii, numărul final al celor care începeau forma de rezidenţiat era stabilit în urma acestui examen, acestui moment în care suntem astăzi şi preconizăm că acest lucru se va întâmpla şi anul acesta. Adică, asta înseamnă că din punctul de vedere al temeiului legal există posibilitatea suplimentării numărului de posturi şi locuri pe domeniul de medicină până la suma finală a tuturor celor care ating 60 de procente din nota cea mai bună obţinută astăzi la rezidenţiat. Adică există această posibilitate legală, această posibilitate legală a fost folosită în fiecare an şi preconizăm că şi anul acesta, în funcţie de rezultatele astăzi obţinute, în urma analizei vom face acest lucru”, a mai afirmat ministrul. 
Peste 12.500 de candidaţi susţin duminică examenul de rezidenţiat, fiind scoase la concurs mai mult de 6.000 de locuri în domeniile medicină, stomatologie şi farmacie. Concursul se desfăşoară în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Pentru domeniul medicină, Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să suplimenteze numărul de locurilor în situaţia în care numărul candidaţilor promovaţi este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată pentru acest domeniu. Pentru intrarea în examen, candidaţii a trebuit să facă dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.