Strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de proteze mamare destinate femeilor care au trecut printr-o operaţie de extirpare a sânului a adunat sâmbătă peste 2.500 de bucureşteni care au alergat la Crosul Casiopeea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la ediţia cu numărul 11, Crosul Casiopeea, unicul eveniment sportiv din România care strânge donaţii pentru proteze mamare, a început la ora 10:00, în Parcul Tineretului din Bucureşti.

Evenimentul a fost gândit pentru toate vârstele, începând la ora 10:00 cu crosurile pentru copii şi adolescenţi şi continuând cu cele ale adulţilor. Marşul familiei  a încheiat şi ediţia de anul acesta - o plimbare în semn de solidaritate, la care poate participa întreaga familie.

În fiecare an, companii importante din România s-au alăturat acestei cauze, înscriind echipe proprii în cadrul competiţiei Corporate Challenge

Evenimentul de sâmbătă a fost susţinut de numeroase firme şi companii printre care şi Apa Nova Bucureşti, care a oferit participanţilor şi organizatorilor 3000 de sticle de apă. 

Diagnosticate târziu, 75% dintre femeile bolnave ajung la operaţie

La fiecare 19 secunde, undeva în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân. În România, numărul femeilor diagnosticate îl depăşeşte cu mult pe cel al mediei europene, mai îngrijorător fiind faptul că peste 75% dintre românce ajung pe masa de operaţii, din cauza depistării târzii a bolii.

Deşi protezele externe de sân şi sutienul special necesar purtării acestora sunt pe lista Casei Naţionale de Asigurări pentru decontare, femeile care au suferit de cancer la sân pot aştepta până la doi ani pentru a intra în posesia protezei, procedurile de înscriere şi atribuire fiind anevoioase şi cererea foarte mare.

Costurile unei proteze externe de calitate şi a accesoriilor necesare purtării acesteia depăşesc 150 sde euro, ceea ce face achiziţionarea lor imposibilă pentru multe dintre femei. Protezele au, însă, mai mult decât un beneficiu estetic, impactul lor simţindu-se asupra fizicului şi psihicului, în egală măsură.

„Fiecare cicatrice înseamnă o viaţă diferită de cea de dinainte de operaţie, iar protezele sunt costisitoare şi listele de aşteptare pentru decontare se pot întinde pe ani întregi. Noi credem că readaptarea la propria viaţă este un proces care merită la fel de multă atenţie ca vindecarea în sine, ", consideră Marina Oţelea, Preşedinta Asociaţiei Casiopeea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.