Preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă, Cristian Grasu, s-a plâns ministrului Sănătăţii şi în postări pe Facebook de subfinanţare, atacând Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) condus de Raed Arafat, care i-a răspuns că face, cu mare uşurinţă, comparaţie între mere şi pere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Sănătăţii, Cristian Grasu îi aduce acuzaţii grave lui Raed Arafat din cauza subfinanţării serviciilor de ambulanţă judeţene (SAJ) în comparaţie cu felul în care este finanţat SMURD. 

”Domnule ministru al Sănătăţii, Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România protesteaza împotriva încercărilor repetate ale DSU, prin dl. secretar de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea SAJ din România. Am înţeles şi am susţinut acţiunile integrate în situaţii de urgenţă timp de 8 ani. Serviciile de ambulanţă judeţene au asigurat 61% din intervenţii, indiferent de prevederile Indexului de cooperare medicală, care spune că la majoritatea cazurilor ar trebui să plece un PA (echipaj de prim-ajutor - n.r.). Noi am preluat fără să crâcnim toate solicitările, mai proaspete sau mai vechi, fie că aveam resurse, fie că nu aveam”, scrie Grasu.

El susţine că 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 miliarde de lei, au anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ au 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de milioane de lei.

”O minimă analiză de eficienţă relevă ce e mai bine pentru România”, mai spune Grasu în scrisoarea deschisă. 

Secretarul de stat Raed Arafat îi răspunde, tot printr-o scrisoare deschisă, doctorului Grasu.

”Bugetul serviciilor de ambulanţă a crescut continuu în ultimii ani, iar crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost urmată şi de cea mai mare creştere din bugetul acestora din ultimii ani. Alocarea bugetară pentru anul 2015 faţă de anul 2014 a înregistrat o majorare de 10,4% comparativ cu o creştere de doar 6,3% în cazul unităţilor de primiri urgenţe, bugetul acestora asigurând partea medicală a SMURD.  (...) În anul 2016 bugetul servicilor de ambulanţă beneficiază din nou de o creştere de aproximativ 12% comparativ cu creşterea de la UPU de 18% care a trebuit să acopere şi preluarea de la finanţarea din bugetul de stat”, scrie Raed Arafat în răspunsul său. 

El continuă arătând că Cristian Grasu face comparaţii ”mere -pere”.

”Cifrele comunicate cu atât de mare uşurinţă de către dr. Grasu nu pot fi comparate, în primul rând pentru că există o diferenţă a modului în care se realizează raportarea numărului intervenţiilor efectuate de către cele două instituţii şi anume: la Ambulanţă raportarea se face pentru fiecare echipaj ca o intervenţie, chiar dacă intervin mai multe echipaje la acelaşi incident, iar la pompieri raportarea se face ca o singură misiune (intervenţie) chiar dacă au fost mai multe echipaje,  ”

Arafat îi mai transmite doctorului Cristian Grasi şi faptul că nu poate fi comparat numărul pompierilor cu personalul serviciilor de ambulanţă mai ales că IGSU nu gestionează doar SMURD ci şi autospecialele pentru stingereaa incendiior sau scafandrii care intervin la misiuni riscante. 

La bilanţul Departamentuli pentru Situaţii de Urgenţă, Arafat a spus că serviciile de ambulanţă au primit finanţări pentru achiziţia de autospeciale, însă nu au folosit banii. 

Scandalul a luat amploare după o serie de postări pe contul de Facebook al doctorului Cristian Grasu, printre care: ”Mă adresez pompierilor adevăraţi: nu deveniţi ceea ce nu sunteţi!”. Într-o altă postare, care a fost ştearsă ulterior, Cristian Grasu a scris: ”La Jihad răspundem cu o cruciadă. Vă aştept pe toţi alături de mine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.