Cristian Borcea a fost scos din Penitenciarul Jilava, unde execută pedeapsa primită în dosarul transferurilor de jucători, şi internat, sub pază, la Secţia de ortopedie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, pentru probleme la un picior, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit surselor citate, Borcea a fost dus marţi dimineaţă din penitenciar la Spitalul Floreasca, pentru investigaţii medicale, după ce s-a plâns că are probleme la un picior, iar testele nu ar fi putut fi făcute într-un spital penitenciar.

Medicii iau în calcul o eventuală operaţie la picior, au mai spus sursele citate.

În martie 2012, fostul preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost operat pe cord la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, de către doctorul Şerban Brădişteanu. Borcea a fost supus unei intervenţiii de by-pass pe o arteră coronară blocată, grefa fiind luată din artera mamară.

Intervenţia chirurgicală a avut loc atunci cu o săptămână înainte ca Tribunalul Bucureşti să dea sentinţa în dosarul transferurilor de jucători.

În iulie 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, Borcea a fost internat la Secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Constanţa, după ce a acuzat dureri în piept. Medicii i-au făcut atunci o coronarografie, medicii stabilind că nu a fost vorba de un infarct.

Cristian Borcea a fost adus recent de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa la Penitenciarul Bucureşti Jilava, unde execută pedeapsa în regim deschis. Borcea a fost cazat în aceeaşi cameră în care a stat şi la începutul acestui an şi în care se află alţi trei deţinuţi, condamnaţi pentru fapte uşoare. Borcea a cerut să muncească şi a trecut deja pe la Comisia de muncă a închisorii, de unde a primit sarcina să se ocupe de curăţenie, în interior, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cu aproape un an în urmă, Borcea s-a aflat în mijlocul unui scandal legat de unele privilegii pe care le-ar fi avut în perioada în care se afla la Penitenciarul Poarta Albă. Corpul de Control al Ministrului Justiţiei a întocmit un raport, în urma unei verificări dispuse de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, din care a reieşit că deţinutul Borcea avea parte de un regim preferenţial. Acesta vorbea zeci de minute la telefon chiar şi după ora 22.00, când se dădea stingerea şi ar fi beneficiat şi de mult mai multe vizite decât cele trei întâlniri lunare prevăzute de lege. În urma anchetei au fost sesizate Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dar şi comisia de disciplină din Ministerul Justiţiei.

În prezent, Borcea execută pedeapsa de şase ani şi patru luni pe care a primit-o în dosarul transferurilor de jucători.

Fostul finanţator al FC Dinamo a primit, în 24 noiembrie, o nouă condamnare în dosarul în care este acuzat că, împreună cu fraţii Victor şi Ioan Becali i-ar fi dat judecătoarei Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, 195.000 de euro, pentru a-i achita în dosarul transferurilor de jucători, lucru pe care, de altfel, magistratul l-a şi făcut.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Cristian Borcea la şapte ani şi zece luni de închisoare, în timp ce fraţii Ioan şi Victor Becali au luat câte şapte ani şi patru luni, respectiv cinci ani şi opt luni. Borcea a primit pedeapsa cea mai aspră, deoarece, spre deosebire de fraţii Becali, nu şi-a recunoscut fapta. Aceste condamnări nu sunt însă definitive.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu, atunci judecător la Tribunalul Bucureşti, a pronunţat în dosarul transferurilor de jucători o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există”.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, în cazul inculpaţilor.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.

Dintre cei opt oameni din fotbal mai sunt încarceraţi Victor Becali şi Cristian Borcea, ceilalţi fiind eliberaţi condiţionat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.