Copiii români din Germania vor putea participa la cursuri gratuite de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), proiect implementat din 2007 de Ministerul Educaţiei Naţionale prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR) şi derulat deja în mai multe ţări europene. Deşi pentru anul şcolar 2022 - 2023, ILR nu putea asigura decât continuitatea proiectelor deja începute, fără a mai include noi şcoli în program, în urma demersurilor ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi a europarlamentarului Rareş Bogdan, programul a fost extins.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul se adresează copiilor români din afara graniţelor ţării şi care frecventează învăţământul preuniversitar din ţările europene de adopţie, fiind derulat deja în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Franţa şi Irlanda. Cursurile se desfăşoară gratuit, în şcolile din ţările partenere, cu profesori români selectaţi prin concurs.

”Astăzi, 24 august 2022, prin implicarea constantă a prim – vicepreşedintelui PNL, Rareş Bogdan şi a ministrului Educaţiei,Sorin Mihai Câmpeanu, a fost aprobată inceperea implementării LCCR şi în Germania, ţară în care trăieşte o numeroasă comunitate de români şi care, de foarte mult timp, aştepta aderarea la proiectul de succes al Ministerului Educaţiei din România. Astfel, Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franţei şi Irlandei, ţări care au aderat de mulţi ani la Proiectul LCCR”, anunţă PNL.

În fiecare an, lista unităţilor şcolare care solicită continuitatea sau aderarea la curs a crescut exponenţial, direct proporţional cu solicitările constante ale familiilor şi copiilor de origine română care doresc să păstreze, să cunoască şi să transmită limba, cultura şi civilizaţia românească.

Pentru anul şcolar 2022 – 2023, din lista şcolilor şi a grupelor pentru LCCR, ILR nu a reuşit decât să asigure continuitatea proiectelor existente, lăsând în suspensie onorarea solicitărilor şcolilor noi.

O întâlnire pe aceată temă a avut loc în 21 iulie la Ministerul Educaţiei la iniţiativa prim – vicepreşedintelui PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, pentru găsirea soluţiei tehnice pentru  de onorare a tuturor solicitărilor de implementare a Proiectului LCCR, fiind găsite resursele necesare continuării şi extinderii LCCR şi pentru acest an şcolar. La întâlnirea de lucru au participat: Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educaţiei, Ioana Lazăr, Secretar General al Ministerului Educaţiei,  Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Daiana Theodora Cuibus, Director General ILR şi Mariana Paliev, Profesor LCCR,  rezultatul discuţiilor fiind decizia ca programul să fie extins în Germania.

”Odată cu rezolvarea tuturor problemelor referitoare la bugetarea LCCR, se doreşte ca ILR să declanşeze rapid toate procedurile pentru repartizarea grupelor, aşa încât Proiectul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească să ajungă în toate comunităţile de români din afara graniţelor ţării, la copiii care au dreptul să beneficieze de învăţare în limba maternă”, se mai arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.