Patru cazuri de minori pe care adulţi încercau să îi scoată din ţară fără toate documentele legale au fost depistate prin intermediul aplicaţiei eDac, devenit funcţională odată cu intrarea României cu graniţele maritime şi terestre în Spaţiul Schengen. De asemenea, mai mulţi cetăţeni străini din state care nu sunt membre ale Uniuni Europene şi care aveau contractele de muncă pe teritoriul României încheiate, au fost depistaţi în terminalele Schengen de pe aeroporturi.
Potrivit datelor făcute publice de Poliţia de Frontieră, în ziua de 7 mai pe Aeroportul Timişoara, la ora 20:25, o echipă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o femeie, cetăţean român, care o însoţea pe fiica sa minoră şi voia să iasă cu aceasta din ţară.
„În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deţine declaraţie notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reşedinţei în străinătate a minorei. Nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria minorului a fost întreruptă”, transmite Poliţia de Frontieră într-un comunicat dat publicităţii duminică.
Este al patrulea caz de copii români pe care adulţi au încercat să îi scoată din ţară fără a avea toate documentele necesare, conform legii. Tot folosind aplicaţia, poliţiştii de frontieră ai descoperit un alt caz în care mama nu avea procură din partea tatălui care să îi permită continuarea călătoriei, dar şi două cazuri în care minorul însoţit de către părinţi nu deţinea un document de călătorie. În toate cele trei cazuri, copiilor nu li s-a permis ieşirea din ţară.
Tot prin intermediul aplicaţiei eDAC, pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, a fost depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean marocan care călătorea în direcţia Frankfurt cu tranzit în Varşovia.
„În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în România în baza unei vize de lungă şedere, societatea angajatoare neavând cunoştinţă de intenţia străinului de a părăsi ţara. Acestuia i-a fost întreruptă călătoria, fapt pentru care fost preluat de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale”, precizează sursa citată.
De asemenea, tot pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, în zona de tranzit intrare Schengen, a fost identificat un cetăţean nepalez şi două femei din Sri Lanka. Aceştia aveau contractele de muncă încetate.
„O altă echipă mixtă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat, în incinta Aeroportului International Henri Coandă Bucureşti, o persoană de sex masculin, care a prezentat poliţistului de frontieră o carte de identitate cu însemnele autorităţilor din Republica Cehia, prevăzută cu fotografia acestuia. După verificarea respectivului document în eDAC, s-a constatat faptul că documentul sus-menţionat este fals. În cadrul cercetărilor s-a constatat faptul că persoana este solicitantă de azil pe teritoriul naţional. Aceasta a fost preluată de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea dispunerii masurilor legale”, menţionează comunicatul Poliţiei de Frontieră.
Statisticile date publicităţii duminică de Poliţia de Frontieră arată că de la integrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au efectuat 202.545 de verificări în aplicaţia eDAC, aproximativ 35.432 doar în ultima săptămână.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.