Patru păsări moarte au fost găsite, luni, în acvatoriul Portului Constanţa, în acelaşi loc în care săptămâna trecută a fost descoperit trupul unei lebede despre care s-a confirmat ulterior că avea gripă aviară, probe fiind trimise pentru analiză Laboratorului Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean din Constanţa, specialiştii urmând să afle care a fost cauza morţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că în 28 noiembrie, în acelaşi loc în care a fost descoperită lebăda moartă săptămâna trecută, au fost găsite alte patru păsări moarte, şi anume o lebădă, o raţă, o lişiţă şi un pescăruş.

Probe recoltate de la aceste păsări au fost transmise către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean din Constanţa, specialiştii urmând să stabilească ce a cauzat moartea acestora.

În 22 noiembrie, inspectori din cadrul DSVSA Constanţa au fost anunţaţi că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanţa.

“A fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean (LSVSAJ) din Constanţa pentru efectuarea analizelor în regim de urgenţă. De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanţa, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanţa, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză  cu rezultat pozitiv pentru influenţa aviară, prin identificarea genomului virusului”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea animală din Bucureşti pentru a se confirma prezenţa virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză al IDSA a fost confirmată prezenţa virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de măsuri şi legislaţiei sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul locului unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecţie cu o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care include zona de protecţie în jurul locaţiei respective.

Astfel, în judeţul Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodată, la nivelul zonelor de restricţie sanitar-veterinară au fost impuse mai multe măsuri, printre care recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si sălbatice, precum şi vizite oficiale în toate aceste exploataţii în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.

“O atenţie deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariu Constanţa, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituţie şi impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcţie de analiza de risc, efectuată de specialiştii din cadrul DSVSA Constanţa, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenţei aviare”, mai precizează comunicatul DSVSA.

Alte măsuri luate prevăd că toate păsările sunt plasate şi ţinute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, că se interzice mişcarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea DSVSA Constanţa, dar şi accesul la luciu de apă al raţelor şi gâştelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct şi indirect cu păsările sălbatice vii.

De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafaţă, provenită din lacuri sau bălţi, este obligatorie informarea medicilor veterinari de către proprietari la apariţia primelor semne de boală sau mortalitate în rândul păsărilor pentru ca specialiştii să efectueze examenul de laborator. Totodată, trebuie dezinfectate echipamente şi vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor sau al altor materii posibile purtătoare de virus.

De asemenea, sunt interzise târgurile, pieţele şi expoziţiile de animale, fiind intensificată supravegherea păsărilor sălbatice, în special a celor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.

“S-a solicitat cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor pentru raportarea autorităţilor competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, fiind monitorizată în permanenţă o suprafaţă de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce priveşte starea păsărilor sălbatice şi identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde”, se mai arată în comunicat.

DSVSA Constanţa a instituit serviciul de permanenţă, iar în situaţia în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu  autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.

La nivelul exploataţiilor comerciale de păsări din judeţul Constanţa au fost instituite operative zilnice privind starea de sănătate, mortalităţi înregistrate peste limita tehnologică de producţie, precum şi controale oficiale în toate aceste unităţi. În regim de urgenţă s-a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate şi notificarea oricărei suspiciuni către DSVSA Constanţa.

“Până la această dată, din informaţiile pe care le deţinem, exceptând cazul anterior menţionat, nu există nici o suspiciune de apariţie a Influenţei Aviare în populaţia de păsări domestice şi sălbatice de pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.