Mii de credincioşi sunt prezenţi, miercuri, la ceremonia religioasă de la Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei”, din judeţul Constanţa, pentru a-l cinsti astfel pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, slujba fiind oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi din ţară şi din străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, mii de oameni se află la Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii constănţene Ion Corvin pentru a asista la Sfânta Liturghie oficiată de mai mulţi ierarhi din ţară şi din străinătate. Sunt prezenţi la ceremonia religioasă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Iacob, Mitropolit de Mitilini (Grecia), IPS Hrisostom, Mitropolit de Brod (Bosnia), IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), IPS Alexei, Arhiepiscop de Balta şi Ananiev (Ucraina), IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului şi PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

De asemenea, cu această ocazie, credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Apostol Pavel, aduse din Mitropolia de Veria a Greciei. Acestea au fost aduse în 27 noiembrie la Catedrala Arhiepiscopală, după care au mers la Mânăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei” pentru sărbătorirea hramului.

Autorităţile au luat măsuri pentru ca ceremonia religioasă să se desfăşoare fără probleme. Astfel, peste 200 de jandarmi de la Gruparea Mobilă “Tomis” Constanţa, dar şi poliţişti din cadrul IPJ Constanţa sunt prezenţi pentru asigurarea măsurilor de ordine publică.

Dispozitivele de ordine sunt formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, precum şi echipe de intervenţie mobile, iar zona în care se desfăşoară ceremonialul religios a fost delimitată cu garduri metalice, în zonele de acces efectuându-se un control preventiv corporal şi al bagajelor.

De asemenea, de miercuri, ora 7.00, două echipaje de pompieri militari din cadrul ISU Dobrogea au fost amplasate în apropierea Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei pentru a interveni prompt în cazul producerii unor evenimente.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea şi a fost fratele Sfântului Apostol Petru. Cei doi au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept "Apostolul românilor”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care, conform tradiţiei, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei.          

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită "Crucea Sfântului Andrei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.