Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat că vor începe lucrările de restaurare la Edificiul Roman cu Mozaic, valoarea proiectului fiind de aproape 10 milioane de lei, fără TVA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul Judeţean Constanţa a transmis, miercuri, că a fost emis ordinul privind începerea execuţiei lucrărilor în cadrul proiectului “Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”.
“Încep îndelung aşteptatele lucrări de restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, o moştenire culturală unică din sud-estul Europei, pe care este esenţial şi obligatoriu să o punem în valoare. În urma lucrărilor, obiectivul va fi accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum este firesc, iar dotările multimedia vor facilita interacţiunea cu toate categoriile de public. Sper ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, pentru ca turiştii şi cetăţenii acestui judeţ să se poată bucura de acest deosebit monument istoric”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.
În cadrul acestui proiect vor avea loc restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic, estaurarea, protecţia şi conservarea mozaicurilor interioare, restaurarea plasticii faţadei şi a acoperişului.
De asemenea, vor fi realizate dotări interioare, printre care instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie. 
“Intervenţiile la nivelul mozaicului şi al zidăriei antice vor consta în procedee complexe de curăţare şi biocidare, în etape strict definite de restauratori şi vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor şi reparaţiilor propuse. Conform graficului de execuţie, transmis de către antreprenor, finalizarea lucrărilor de execuţie la obiectivul de investiţie este estimată pentru luna noiembrie a anului 2023”, a transmis Consiliul Judeţean Constanţa. 
Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.