Aproximativ 250 de păsări sălbatice au fost descoperite moarte în ultima săptămână în mai multe zone ale judeţului Constanţa, probele fiind trimise la analize pentru a se stabili cauza morţii. În ultimele luni, în judeţul Constanţa, au fost confirmate 35 de cazuri de gripă aviară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, în perioada 30 ianuarie - 5 februarie au fost prelevate 249 de probe de la cadavre ale unor păsări sălbatice. Păsările au fost găsite în zonele Portul Tomis Constanţa, Dana zero a Portului Constanţa, Dana 12 a portului, Poarta 1 Siloz,  în Mamaia, Eforie Sud, Venus, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche, probele fiind trimise la laborator pentru efectuarea de analize.

În urma analizelor, va fi stabilită cauza morţii şi dacă păsările aveau gripă aviară.

Reprezentanţii DSVSA au precizat că, până în prezent, în judeţul Constanţa gripa aviară a fost confirmată la 35 de păsări sălbatice

Măsurile dispuse de ANSVSA după declararea focarului de gripă aviară din 28 noiembrie 2016 rămân în vigoare.

Astfel, toate păsările trebuie ţinute în locuri închise pentru a împiedica venirea în contact cu păsările sălbatice. De asemenea, la intrarea şi ieşirea din gospodării sau ferme se vor respecta condiţiile de biosecuritate: limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice.

Autorităţile au mai interzis ca păsărilor de curte să li se dea apă din lacuri sau bălţi, precum şi transportul păsărilor, ouălor, cărnii şi cadavrelor de păsări, dar şi târgurile, pieţele şi expoziţiile.

Proprietarii de păsări trebuie să informeze autorităţile în cazul apariţiei unor semne de boală sau mortalitate, urmând să fie anunţat în regim de urgenţă medicul veterinar sau DSVSA Constanţa. 

O altă măsură este intensificarea supravegherii păsărilor sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor şi raportarea cazurilor de păsări moarte autorităţilor competente.

Durata măsurilor aplicate în zona de protecţie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv înregistrat la păsări sălbatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.