Ministerul Educaţiei şi Consorţiul Universitaria anunţă, luni seară, că au convenit asupra unor modificări la Legea învăţământului superior. Printre modificări se numără reîncadrarea în poziţii de cercetare a cadrelor didactice deja pensionate, dar şi detalii legate de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Educaţiei şi Consorţiul Universitaria anunţă, luni seară, într-un comunicat de presă comun, că au convenit asupra unor modificări la Legea învăţământului superior.  

Prima propunere de modificare a Legii învăţământului superior ale legătură cu comisiile consultative. 

 ”CU solicită introducerea la art 142 a unui alineat nou, cu următoarea formă: <Componenţa comisiilor naţionale prevăzute la alin. (2) va asigura reprezentarea proporţională conform numărului de cadre didactice titulare în universităţi acreditate şi tuturor domeniilor de studii fundamentale şi ramurilor de ştiinţă - matematică şi ştiinţe ale naturii; ştiinţe inginereşti; ştiinţe biologice şi biomedicale; ştiinţe sociale; ştiinţe umaniste şi arte; ştiinţa sportului şi a educaţiei fizice>”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. 

Alte trei articole au fost propuse a fi modificate, acestea având legătură cu finanţarea. 

”Pentru încurajarea performanţei la nivel naţional şi internaţional şi pentru o justă finanţare a tuturor domeniilor şi tipurilor de universităţi: 

2.1 Art. 114  va avea următorul conţinut: ,,Instituţiilor de învăţământ superior de stat li se alocă o finanţare suplimentară de minimum 45% raportat la finanţarea de bază, pe baza criteriilor şi a standardelor de calitate stabilite de Comisia Naţională a Finanţării Învăţământului Superior şi aprobate de Ministerul Educaţiei.”; 

2.2 Art. 172 (6) va avea următorul conţinut: ,„Ministerul Educaţiei asigură finanţarea de bază pentru instituţiile de învăţământ superior de stat, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent pe cicluri, domenii de studii şi pe limbă de predare, inclusiv pentru învăţământul superior dual. Granturile de studii vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigură dezvoltarea sustenabilă şi competitivă a societăţii. ”; 

2.3 Art. 143 lit a) va avea următorul conţinut: ,,CNFIS propune metodologia de finanţare a instituţiilor de învăţământ superior şi stabileşte anual costul mediu per student echivalent pe cicluri şi domenii de studii, inclusiv pentru învăţământul superior dual.”; 

2.4 Se va introduce un articol nou: Pentru a reduce deficitul de cadre didactice pentru învăţământul preuniversitar în specializările din domenii STEM se va creşte finanţarea per student echivalent la acele specializări publicate anual de Ministerul Educaţiei prin aplicarea unui coeficient suplimentar de 1.2 la coeficienţii de finanţare calculaţi de CNFIS”, se mai arată în comunicat. 

De asemenea, s-a mai propus adăugarea unui articol nou: ”Ministerul Educaţiei poate finanţa cercetarea ştiinţifică universitară, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. II. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au luat act de propunerea Consorţiului Universitaria de modificare a proiectului de Lege a învăţământului superior în ceea ce priveşte procedura pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste vârsta de pensionare: S-a propus aplicarea principiului autonomiei universitare în procesul de aprobare a prelungirii statutului de titular pentru personalul din învăţământul superior după vârsta legală de pensionare. Astfel, universităţile, la propunerea departamentelor şi facultăţilor, cu avizul conform al consiliilor de administraţie, prin senatele universitare vor decide privind criteriile de performanţă pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste vârsta de pensionare, adică peste vârsta de 65 de ani. (Art 218, alineatul 3)”, precizează comunicatul. 

Sunt şi modificări referitoare la cadrele didactice deja pensionate. 

”Reformularea art. 218 alin. (3) în spiritul prevederilor actuale ale Legii 1/2011: Art. 218 ....(3) Senatul universitar din instituţiile de învăţământ superior de stat, particulare şi confesionale, la propunerea departamentelor şi facultăţilor, cu avizul conform al CA, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după împlinirea vârstei de pensionare. În această situaţie, instituţia de învăţământ superior încheie, anual, cu personalul căruia i s–a aprobat menţinerea calităţii de titular peste vârsta de 65 de ani, un contract individual de muncă pe durată determinată. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, pot fi plătite şi în regim de plată cu ora. (4) Cadrele didactice deja pensionate se pot reîncadra în învăţământul universitar în poziţii de cercetare prin concurs”, arată sursa citată. 

Consorţiul Universitaria este format din universităţi care reunesc la nivel naţional peste o treime din cadrele didactice, 42% dintre studenţi şi peste 50% din cercetarea românească. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.