Consiliul Naţional al Elevilor susţine că, printr-un ordin privind aprobarea criteriilor de acordare a burselor, elevii de clasa a cincea nu mai pot pimi burse de merit, iar cei din ciclul liceal care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu nu mai primesc bursa de ajutor social. Reprezentanţii elevilor solicită modificarea acestor criterii. !Nu mai putem accepta ca subfinanţarea educaţiei să facă victime printre elevi. Criteriile generale de acordare a burselor trebuie modificate de urgenţă”, afirmă Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Consiliul Naţional al Elevilor, Ministerul Educaţiei a emis, în 7 septembrie, ordinul nr. 5379/2022 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor, care vor fi aplicate în anul şcolar 2022-2023. Printre modificările principale se numără faptul că elevii din clasele a V-a nu vor mai putea primi burse de merit pe tot parcursul primului an de gimnaziu, bursa de studiu va putea fi oferită, în baza calificativelor obţinute în clasa a IV-a şi a numărului de absenţe, şi elevilor din clasa a V-a, iar elevii de liceu care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai sunt eligibili pentru obţinerea bursei de ajutor social, aşa cum s-a întâmplat în anul şcolar trecut.

”De asemenea, subliniem faptul că forma finală a ordinului încă nu a fost publicată pe website-ul Ministerului Educaţiei sau în Monitorul Oficial al României, iar elevii, profesorii şi părinţii au aflat de noile modificări fie din presă, fie din informările pe care le-au transmis inspectoratele şcolare judeţene, fără ca Ministerul Educaţiei să vină cu vreun anunţ public de orice fel. În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la inechităţile cauzate de implementarea noilor modificări aduse modului de acordare a burselor şcolare. Considerăm a fi discriminatorie eliminarea elevilor din clasele a V-a din lista beneficiarilor de bursă de merit, în contextul în care legislaţia în vigoare stabileşte dreptul la burse al tuturor elevilor, iar Ministerul Educaţiei este dator să identifice criterii echitabile, care să vină în sprijinul tuturor elevilor, ţinând cont de faptul că bursa de merit reprezintă un stimulent pentru elevii care ating performanţe şcolare remarcabile”, aratp reprezentanţii elevilor.

Aceştia menţionează că au propus, într-o şedinţă a Comsiei de Dialog Social a Ministerului Educaţiei, organizată în 29 august, nevoia de identificare a unui criteriu echitabil, propunând organizarea unei discuţii separate pe această temă.

”În acelaşi timp, subliniem faptul că eliminarea elevilor navetişti din ciclul liceal din lista de beneficiari ai burselor sociale nu face altceva decât să accentueze lipsa de responsabilitate cu care autorităţile tratează subiectul transportului elevilor. În contextul în care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2021 acoperă decontarea cheltuielilor de transport într-un procent foarte mic, ţinând cont de creşterea preţurilor practicate de operatorii de transport, bursa de ajutor social, în cuantum de 200 de lei/lună, ar fi reprezentat o şansă în plus pentru acele familii care se confruntă cu mari probleme din punct de vedere financiar şi care acum vor fi puse în situaţia în care să nu îşi permită plata lunară a abonamentelor de transport pentru elevi, acestea ajungând să se ridice şi la peste 400 de lei/lună în unele judeţe. Atunci când prevederea a fost inclusă, în anul şcolar anterior, Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să vină cu o statistică clară a posibililor beneficiari, pe care ulterior să o prezinte în Guvern pentru a convinge Ministerul Finanţelor să suplimenteze atât cât este necesar bugetul alocat burselor, în aşa fel încât elevii să nu aibă de suferit în niciun fel. Totodată, aducem în vedere faptul că rata abandonului şcolar creşte într-un ritm accelerat, mai ales din cauza lipsei de acces la transport gratuit”, mai scrie în comunicat.

Ca urmare, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei rectificarea criteriilor generale de acordare a burselor, cât şi o întâlnire cu partenerii de dialog social axată strict pe acest subiect. De asemenea, se cere reintroducerea posibilităţii elevilor navetişti din ciclul liceal de a beneficia de bursă de ajutor social şi identificarea, în cel mai scurt timp posibil, a unui criteriu care să poată fi luat în calcul pentru acordarea bursei de merit elevilor din clasele a V-a.

”În prima săptămână de şcoală, elevii primesc o veste cel puţin demotivantă din partea Ministerului Educaţiei. Cei care tocmai au început ciclul gimnazial află că nu mai pot beneficia de bursă de merit, care ar trebui să vină drept o recompensă pentru rezultatele foarte bune la învăţătură şi, totodată, ca un stimulent care să menţină standardele de performanţă şcolară la nivel înalt. Eliminarea elevilor din clasele a V-a din lista beneficiarilor se întâmplă pentru că Ministerul Educaţiei nu a putut identifica, până la acest moment, un criteriu echitabil, ca urmare a schimbării structurii anului şcolar. Totodată, elevii care şi-au ales să studieze într-o altă localitate pe perioada liceului află acum că vor fi nevoiţi să suporte cheltuielile de transport din bugetul propriu al familiei, din cauza faptului că impactul bugetar al acordării acestui tip de bursă ar fi prea greu de suportat pentru Guvernul României, care nu înţelege că rata crescută a abandonului şcolar este o consecinţă directă a superficialităţii cu care decidenţii au tratat problematica transportului elevilor în ultimii ani. Nu mai putem accepta ca subfinanţarea educaţiei să facă victime printre elevi. Criteriile generale de acordare a burselor trebuie modificate de urgenţă, astfel că organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii partenerilor de dialog social în perioada următoare este imperioasă!”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.