Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat că propunerile sale privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi au fost luate în calcul şi a menţionat că doreşte ca demersurile prezentate în proiect să fie demarate încă de la începutul anului şcolar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că în cursul acestei săptămâni, a fost publicat de către Guvern proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi. 
 
“În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor constată cu entuziasm faptul că propunerile noastre din ultimii ani au fost în sfârşit luate în calcul, fiind concretizat un act normativ în interesul elevilor. Cu toate acestea, noua procedură necesită o implementare adecvată în teritoriu, cu implicarea directă a autorităţilor publice relevante, astfel încât toate demersurile prezentate în proiect să fie demarate încă de la începutul anului şcolar. În acest sens, atragem atenţia asupra cazurilor în care elevii au nevoie să utilizeze rutele mai multor operatori de transport pentru a putea ajunge de la domiciliu la unitatea de învăţământ în care studiază şi invers. În acest moment, proiectul de metodologie nu oferă niciun fel de clarificări în legătură cu situaţiile menţionate mai sus”, se arată în comunicat.
 
CNE a menţionat că este important ca elevii să beneficieze întrutotul de gratuitate la transportul rutier, indiferent de graficele de circulaţie. 
 
“Cele mai frecvent întâlnite impedimente, conform semnalelor primite din partea elevilor din teritoriu, ar putea fi: necesitatea de a utiliza serviciile mai multor operatori, în cazul unor rute compuse, precum şi elevii care apelează, pentru retur, la serviciile altui operator faţă de cel folosit la dus. Astfel, pentru a evita eventualele probleme care pot apărea atât la nivelul unităţilor de învăţământ, cât şi la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, Consiliul Naţional al Elevilor solicită o reglementare cât mai explicită a acestor aspecte. În plus, prevederile actuale privind problematica transportului elevilor au nevoie de o atentă monitorizare, mai ales la debutul anului şcolar, în timpul procesului de colectare a datelor din partea elevilor din teritoriu”, a explicat CNE.
 
Consiliul Naţional al Elevilor consideră că această schimbare mult aşteptată nu trebuie să se oprească la nivelul actelor normative, ci trebuie resimţită de către toţi elevii navetişti şi a menţionat că, având în vedere toate reglementările încercate de-a lungul timpului, precum acordarea de sume forfetare, decont în avans, priveşte cu optimism faptul că gratuitatea ar putea deveni, în final, o realitate. 
 
”Privim cu optimism paşii făcuţi pentru a asigura, într-un final, gratuitatea în serviciile de transport pentru elevii din România. Toate eforturile aduse de-a lungul timpului de către elevii reprezentanţi în această direcţie pot deveni realitate prin simpla respectare a prevederilor din metodologie şi prin implicarea activă a autorităţilor relevante. Ne vom asigura de o strânsă colaborare pe acest subiect între elevii reprezentanţi de la nivel şcolar şi judeţean şi autorităţi, pentru a monitoriza eficient implementarea noilor prevederi în comunitatea şcolară”, a declarat Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.