Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar condamnă modul în care s-a desfăşurat şedinţa Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP) de marţi, în cadrul căreia reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare judeţene ”au legitimitat subfinanţarea învăţământului preuniversitar, votând pentru creşterea doar cu 4,5% a costului alocat bunurilor şi serviciilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne manifestăm regretul asupra modului în care a fost organizată întrunirea a acestui for – practic, a fost vorba de un vot formal, care nu permitea plierea finanţării de bază pe nevoile reale din sistemul educaţional.  Ne aflăm în continuare în incapacitatea de a stabili un cost standard per elev care să contribuie la creşterea calităţii din mediul educaţional, întrucât Legea bugetului de stat a fost aprobată înainte de întrunirea CNFIP. În continuare, opinia partenerilor sociali a fost în minoritate faţă de ceea ce sa susţinut prin linia politică, fapt care a permis menţinerea unui sistem subfinanţat”, au transmis, marţi, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiior de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, printr-un comunicat de presă.

Semnatarii documentului au transmis că doresc ”creşterea reală şi sustenabilă a bugetului destinat Educaţiei, astfel încât părinţii şi elevii să nu fie nevoiţi să o suplimenteze prin metode ilicite, precum fondul şcolii”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Mai mult decât atât, considerăm că la şedinţă trebuia să fie prezent şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, care să explice reprezentanţilor categoriilor sociale implicate în actul educaţional de ce în Legea bugetului de stat nu se regăseşte finanţarea complementară destinată şcolilor, prin sume defalcate din TVA. Reprezentanţii elevilor şi părinţilor sunt profund dezamăgiţi de modul în care s-a desfăşurat această întrunire lipsită de un fond real şi a modului în care se organizează finanţarea de bază pentru Educaţie, în general”, se mai arată în document.

”Aş fi vrut să am ocazia să fac o poză tuturor membrilor CNFIP care au legitimat creşterea doar cu 4,5% a costului privind bunurile şi serviciile şi să le-o trimit tuturor elevilor şi profesorilor care nu au cu ce să scrie pe tablele din clase”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a afirmat că este o situaţie de deja-vu.

”Din păcate, şedinţa de astăzi este o situaţie de deja-vu, una în care societatea civilă nu are posibilitatea să definească un cost standard real care să ajute la dezvoltarea sistemului educaţional”, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.