Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) transmite Ministerului Educaţiei că acordarea burselor şcolare doar elevilor din instituţiile de învăţământ de stat este discriminatorie şi încalcă dreptul la educaţie al copiilor care aleg să studieze în şcoli confesionale sau private.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Educaţiei a cerut opinia CNCD cu privire la OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr.198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr.199/2023.

Modificarea propusă de minister prevede următorul text: ”Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse”.

Această modificarea exclude de la acordarea burselor elevii din şcolile confesionale şi private.

”Limitarea beneficiarilor de burse la categora elevilor de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar doar de stat încalcă:

- principiul constituţional al egalităţii nediscriminării.

- principiul accesului în condiţii egale la exercitarea dreptului constituţional la învăţătură”, arată CNDC în documentul transmis Ministerului Educaţiei şi postat pe site-ul instituţiei”, arată CNCD în opinia transmisă Ministerului Educaţiei.

Potrivit CNCD, ”prin această prevedere se creează un tratament diferenţiat între elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu de stat în comparaţie cu elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu particular, respectiv confesional, fără ca între aceste categorii de elevi să existe vreo distincţie relevantă”.

Instituţia se referă la mai multe prevederi constituţionale aplicabile în caură, respectiv ”egalitatea în drepturi”, articolul 16 (1) ”Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări; (2) Nimeni nu este mai presus de lege”.

În plus, Constituţia garantează ”dreptul la învăţătură” - Articolul 32.

(3) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, ărin învăţământul  superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi a celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii

”În această  speţă se încalcă accesul la dreptul la învăţătură în condiţii egale şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor în realizarea drepturilor din Constituţie”, a mai transmis CNCD.

Instituţia concluzionează că, a nu acorda acces în condiţii de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învăţământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cel de la stat constituie:

- o formă de discriminare directă

- încalcă principiul constituţional al egalităţii şi nediscriminării în faţa legii şi a autorităţilor publice

- se încalcă accesul la dreptul la învăţătură în condiţii egale şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor în realizarea drepturilor lor

În finalul documentului, CNCD recomandă Ministerului Educaţiei să nu facă distincţie în acordarea burselorm elevilor.

”Recomandăm Ministerului Educaţiei Naţionale să nu facă nicio distincţie în acordarea burselor între elevi din sistemul de învăţământ preuniversitar privat, confesional în raport cu cel de stat”, mai arată CNCD.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.