Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi a transmis vineri Ministerului Sănătăţii o contestaţie privind lista obiectivelor de investiţii finanţate prin PNRR, cerând reevaluarea punctajului pentru această investiţie. O acţiune similară a fost iniţiată de şi de Primăria Timişoara pentru proiectul unei noi maternităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Construirea si dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi a fost aprobată într-o primă etapă de evaluare a proiectelor care ar fi urmat să beneficieze de finanţare prin PNRR, însă ulterior, nu s-a regăsit în lista finală a celor 27 de unităţi sanitare beneficiare de fonduri.
Potrivit unei evaluări interne a proiectului realizată de Consiliul Judeţean Iaşi, a rezultat un punctaj care ar fi situat IRMC pe un loc eligibil pentru finanţare.
„Iaşul merită să aibă un Spital al Inimii şi am atras în nenumărate rânduri atenţia asupra urgenţei şi necesităţii acestui institut, nu doar pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru cetăţenii români din Republica Moldova. Nu vom renunţa la acest spital vital pentru sănătatea ieşenilor, indiferent de greutatea piedicilor pe care le întâlnim pe traseu. Statul român este obligat să prioritizeze cu adevărat investiţiile din Sănătate şi să repare nedreptatea pe care Iaşul şi Moldova o trăiesc de ani de zile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Şeful CJ Iaşi aminteşte că actualul Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi trebuie să facă faţă la o densitate de 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori la un pat de spital. 
”Nu pot să nu remarc că, prin alocarea actuală din PNRR, această distanţă, în loc să scadă, creşte. Trebuie să construim un nou spital de boli cardiovasculare şi să creăm infrastructura medicală atât de aşteptată în regiunea noastră. Sunt încredinţat că fie din PNRR, fie prin PO (Program Operaţional – n.r.) Sănătate şi prin credit de la Banca Europeană de Investiţii vom avea resursele financiare necesare pentru ca IRMC să devină realitate”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.
Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţinea că este dezamăgit că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu figurează pe lista proiectelor care vor primi finanţare prin PNRR, el cerând Ministerului Sănătăţii să explice modul de ierarhizare a proiectelor.
Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi preciza că aşteaptă o fişă de evaluare din partea Ministerului Sănătăţii privind acordarea punctajului şi a modului de ierarhizare a proiectelor finanţate prin PNRR.

Sindicatul SANITAS Iaşi a adresat o petiţie premierului Nicolae Ciucă în care atrage atenţia asupra atitudinii discriminatorii a Ministerului Sănătăţii privind obiectivele sanitare ce vor fi finanţate prin PNRR, după ce proiectul de construire a unui spital cu acest specific la Iaşi a fost respins.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.