Grupul consilierilor PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) îi solicită primarului Gabriela Firea să dispună, prin instituţia corpului de control pe care o are la dispoziţie, realizarea unei anchete interne în cadrul primăriei pentru a identifica nivelul la care s-a luat decizia şi cine a dispus văruirea/vopsierea a patru monumente istorice fără aviz de la Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii PNL anunţă că vor depune şi oficial acestă cerere la registratura PMB, solicitându-i primarului general să comunice public rezultatele anchetei. ”Orice intervenţie asupra clădirilor monument-istoric se face exclusiv cu autorizaţie de la Ministerul Culturii, în lipsa unei astfel de autorizaţii orice intervenţie reprezentând infracţiune”, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al consilierilor PNL, Ciprian Ciucu.

Liberalii mai spun că trimiterea unor angajaţi ai Primăriei pentru a curăţa în grabă, inclusiv cu şpaclul, vopseaua fără o evaluare a deteriorărilor făcute şi care să găsească soluţia tehnică optimă, cu sprijinul specialiştilor, pentru a minimaliza deteriorările, reprezintă o mare greşeală, ”chiar o continuare a infracţiunii”.

”Deoarece s-au efectuat intervenţii asupra patru monumente istorice de pe Calea Victoriei aproape concomitent, este foarte puţin probabil ca acesta să fie o coincidenţă sau să fim în faţa acţiunii unor cetăţeni privaţi, ci să avem de-a face cu o acţiune iresponsabilă a Primăriei, în cadrul anunţatei curăţenii de Paşte. Vom aştepta anunţul de demarare imedită a anchetei interne, iar in lipsa acestuia şi a unor rezultate ce vor fi publicate, ne vom adresa organelor abilitate pentru a identifica făptuitorii”, mai spun liberalii.

Blocul Kretzulescu de pe Calea Victoriei, galeriile care găzduiesc librăria Humanitas şi un magazin cu obiecte bisericeşti, a fost văruit în galben, după ce în ultimele zile alte două clădiri monument istoric aflate pe Calea Victoriei au fost văruite în alb şi roz. Coloanele galeriilor Kretzulescu au fost vopsite în galben pal săptămâna trecută, au declarat reprezentanţi ai Bisericii, spunând că au fost avertizaţi că vor fi amendaţi dacă nu vor vărui faţada clădirii. Arhiepiscopia Bucureştilor a precizat că imobilul Kretzulescu nu este monument istoric.

Coloanele galeriilor Kretzulescu au fost văruite, săptămâna trecută, într-un galben pal, în încercarea de a acoperi urmele de graffiti, spun reprezentanţii Bisericii. Aceştia au declarat că, în urmă cu o săptămână, poliţiştii le-au spus că vor fi amendaţi dacă în termen de trei zile nu vor vopsi faţada clădirii Kretzulescu, respectiv coloanele, pe care, chiar şi după văruire, se regăsesc încă desene graffiti.

Potrivit sursei citate, spaţiul care găzduieşte librăria Humanitas şi magazinul cu obiecte bisericeşti se află în proprietatea Bisericii Kretzulescu, conducerea acesteia ocupându-se ulterior de văruirea coloanelor pentru a nu fi amendaţi.

Potrivit Arhiepiscopiei Bucureştilor, imobilul Kretzulescu de pe Calea Victoriei nr. 45 nu este monument istoric.

Preotul paroh al Bisericii Kretzulescu, Vasile Răduca, a spus că imobilul a fost vopsit în urma sesizării Poliţiei Locale.

În ultima săptămână, alte două clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost văruite: clădirea care a adăpostit fosta Legaţie germană şi Casino Victoria, care a fost vopsită în roz, şi Casa Rosenthal, care aparţine de Primăria Capitalei şi ale cărei coloane au fost zugrăvite în alb.

Cu toate acestea, municipalitatea a anunţat, miercuri, că intervenţiile asupra clădirilor monument istoric, chiar şi văruirea acestora, este ilegală şi constituie infracţiune, orice lucrare putând fi realizată numai cu autorizaţie de construire emisă de Primăria Bucureşti şi aviz de la Ministerul Culturii. Primăria Capitalei a mai spus că Poliţia locală îi va identifica şi sancţiona pe vinovaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.