Consilierii generali ai Capitalei au respins, joi, un proiect de hotărâre prin care de la bugetul Municipiului Bucureşti se acorda un împrumut de 20 de milioane de lei, fără dobândă, pentru o perioadă de un an, Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., societate la care municipalitatea este acţionar majoritar şi care derulează proiectele pasajului Doamna Ghica şi supralărgirea Prelungirii Ghencea. Împrumutul a fost solicitat în contextul în care Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti se află de aproape doi ani într-un "declin financiar".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins, joi, cu 19 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri un proiect de hotărâre privind aprobarea acordării unui împrumut de la bugetul Municipiului Bucureşti către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A.
 
Proiectul viza acordarea unui împrumut de 20 de milioane de lei, fără dobândă, pentru o perioadă de cel mult un an, către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., la care Municipiul Bucureşti este acţionar majoritar. 
 
"Începând cu luna august 2020 societatea a cunoscut un declin financiar cauzat de lipsa încasărilor aferente facturilor emise, ceea ce a condus la imposibilitatea continuării lucrărilor şi achitarea datoriilor către furnizori, salariaţi şi bugetul de stat, suma acordată cu titlu de majorare de capital la finalul lunii decembrie 2021 nefiind suficientă pentru stingerea datoriilor”, se arată în referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre respins joi la vot. 
 
Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A. este compania care derulează proiectele Pasaj Doamna Ghica şi Supralărgire Prelungirea Ghencea. Aceasta are datorii către creditori care au obţinut hotărâri judecătoreşti prin care societatea este obligată să achite datoriile, dar nu dispune de fonduri în acest sens, se precizează în documentul citat. 
 
Un raport de specialitate întocmit în luna aprilie de Direcţia Guvernanţă corporativă din Primăria Municipiului Bucureşti arată că la Pasajul Doamna Ghica lucrările au fost reluate în august 2021, s-au finalizat lucrările de deviere a reţelelor şi lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură pasaj. 
 
"În acest sens, societatea a finalizat procedura de achiziţie a tablierului metalic, fiind atribuit contractul de execuţie lucrări către societatea italiană Scandiuzzi Steel Construtions SPA, iar conform clauzelor contractuale Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A. trebuie să achite executantului un avans de 15% din valoarea contractului, respectiv suma de 4 milioane de lei. Începând cu luna iulie, executantul va livra primele lucrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestuia, urmând ca decontul către beneficiarul Municipiul Bucureşti să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor. Prin urmare, până la decontarea materialului de către Municipiul Bucureşti, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A. trebuie să asigure plata către executant a tronsoanelor livrate, astfel încât să nu existe blocaje şi întârzieri în execuţie. În acest sens, societatea are nevoie de un disponibil de 8 milioane de lei pentru a asigura plăţile către executantul tablierului”, se arată în documentul citat. 
 
În ceea ce priveşte proiectul Supralărgire Prelungirea Ghencea, acelaşi document arată că societatea Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A. are nevoie de un disponibil de 3 milioane de lei pentru plata unor materiale de construcţii şi execuţia lucrărilor de piloţi foraţi pentru care au fost deja lansate proceduri de achiziţie. 
 
În plus, pe lângă sumele necesare continuării celor două proiecte, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A. mai are nevoie de cinci milioane de lei pentru a evita proceduri de executare silită şi/sau insolvenţă către creditorii care au obţinut hotărâri judecătoreşti de plată a datoriilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.