Consilierii de probaţiune din Bucureşti, alături de colegii lor din judeţele Braşov, Vâlcea, Olt, Covasna, Prahova, Brăila, Iaşi şi Ilfov, vor protesta, miercuri, în faţa sediului Institutului Naţional de Statistică, unde va avea loc bilanţul comun al Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2016, a anunţat Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune. Sindicaliştii susţin că sunt discriminaţi, în privinţa salarizării, de către Ministerul Justiţiei, în raport cu alte profesii din familia ocupaţională "Justiţie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Protestul va avea loc între orele 9.30 şi 12.00, precizează reprezentanţii Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).

Ei arată că au declanşat acţiuni de protest la nivel naţional ca urmare a discriminării la care sunt supuşi consilierii de probaţiune de către Ministerul Justiţiei în raport cu alte profesii din familia ocupaţională "Justiţie” şi a nerespectării principiului constituţional al egalităţii în faţa legii.

"Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 749 din 15 decembrie 2016, că în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familiale ocupaţionale, drepturile salariale trebuie calculate pornind de la aceeaşi valoare de referinţă sectorială, orice alte metode de calcul fiind contrare Constituţiei şi principiului egalităţii în faţa legii. Deşi deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toată lumea, Ministerul Justiţiei nu a făcut niciun demers pentru a calcula în mod corect salariile la care au dreptul cei 358 consilieri de probaţiune existenţi în România, care se ocupă în prezent de reintegrarea socială a peste 70.000 de persoane condamnate penal", susţin sindicaliştii.

Ei precizează că, începând de săptămâna trecută, consilierii de probaţiune de la Braşov şi Bucureşti au declanşat un protest spontan prin încetarea activităţilor de supraveghere a  persoanelor condamnate, protest care continuă şi în prezent, ca urmare a faptului că demersurile derulate la nivel instituţional în scopul eliminării discriminării constatate prin decizia Curţii Constituţionale nu au dat nici un rezultat.

"În acelaşi timp, consilierii de probaţiune solicită rezolvarea problemelor sesizate cu ani în urmă şi nesoluţionate până în prezent legate de condiţiile necorespunzătoare de muncă, inclusiv respectarea legii prin asigurarea pazei şi a securităţii la locul de muncă, sediile improprii activităţii desfăşurate (exemplu: sediul Serviciului de Probaţiune Bucureşti continuă să funcţionează într-un imobil cu «bulină roşie», deşi această situaţie este în mod explicit interzisă de lege şi sesizată autorităţilor)", mai arată reprezentanţii SNCSP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.