Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a spus, joi, la conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro, că societatea românească se raportează la educaţie într-un mod individualist şi că problema învăţământului nu poate fi rezolvată prin competenţe formale, ministrul dând exemplu un raport din care reiese că, la nivel global, competenţele nonformale, precum gândirea critică şi inteligenţa emoţională, sunt importante. "Noi, ca părinţi, deşi ştim cursuri de parenting, deşi ştim că trebuie să lăsăm copilul să înflorească, tot îl întrebăm, că nu ne putem abţine, când a luat o notă, dar «ăla cât a luat, dar cum a luat ăla zece şi tu ai luat nouă?»", a arătat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În analiza unui raport ”Future of Jobs” făcut de World Economic Form ne arată că, în ceea ce priveşte competenţele care sunt cerute la nivel global, noi discutăm într-o foarte mică parte de competenţe non formale. Cea mai mare parte de competenţe cerute la nivel global sunt competenţe non formale, soft skills. De exemplu, gândire critică sau inteligenţă emoţională, aptitudini de muncă în echipă. Sunt competenţe pe care noi nu le formăm printr-un curriculum, ci prin modul în care gândim interacţiunea sistemului de educaţie în piaţa forţei de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

El a adăugat că sectorul public are nevoie de persoane cu competenţe nonformale, arătând că este crucial să înţelegem că, oricât am vrea să fim înaintea practicii şi să formalizăm, niciodată nu o să putem ţine pasul cu ce se întâmplă în mod real pe piaţa forţei de muncă.

"Dacă vedem că la nivel global aceste soft skills sunt cheia, atunci ne punem întrebarea cum educ eu copilul în sistemul educaţional să lucreze în echipă, să aibă gândire critică, sau inteligenţă emoţională? Sectorul public are nevoie de persoane cu gândire critică, cu inteligenţă emoţională, care să aibă empatie, să nu se ascundă în spatele legislaţiei”, a spus ministrul Muncii.

CONFERINŢA NEWS.RO: Dragoş Pîslaru: Educaţia nu înseamnă doar elita de olimpici şi câteva facultăţi din top 500, ci baza - învăţământul profesional
CITEȘTE ȘI CONFERINŢA NEWS.RO: Dragoş Pîslaru: Educaţia nu înseamnă doar elita de olimpici şi câteva facultăţi din top 500, ci baza - învăţământul profesional

Dragoş Pîslaru a subliniat că problema educaţiei în România nu poate fi rezolvată printr-un curriculum şi că societatea românească se raportează la educaţie în mod individualist.

"Noi, ca părinţi, deşi ştim cursuri de parenting, deşi ştim că trebuie să lăsăm copilul să înflorească, tot îl întrebăm, că nu ne putem abţine, când a luat o notă, «dar ăla cât a luat, dar cum a luat ăla zece şi tu ai luat nouă?». Asta ne arată modul în care educăm lucrul în echipă, faptul că educăm competitivitatea înţeleasă greşit. Noi încă ne raportăm la educaţie într-un mod individualist. Şi nu o să rezolvăm problema României prin competenţe formale. În această ţară, vedem şi în alegeri, nu reuşim să transmit ideile ca să înţeleagă oamenii despre ce vorbim, nu avem empatie cu problemele pe care le au oamenii în această ţară. Astea sunt problemele care stau la baza societăţii”, a adăugat Pîslaru.

CITEȘTE ȘI CONFERINŢA NEWS.RO: Ministrul Muncii - Sistemul de asistenţă socială nu încearcă să îi scoată pe asistaţi din zona de sărăcie

La conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom participă şi secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Costreie, alături de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor care derulează proiecte în domeniul educaţiei, consultanţi, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluţiile şi strategiile de reducere a deficitului de angajaţi calificaţi din România.

CITEȘTE ȘI CONFERINŢA NEWS.RO: Pîslaru, despre învăţământul profesional - Este o oarecare ipocrizie când se arată preocupare, dar de fapt sunt închise şcolile de meserii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.