Lipsa discreţiei este una dintre marile probleme ale liderilor politici de astăzi, a declarat fostul preşedinte Emil Constantinescu, la Conferinţa Bucharest Model NATO (BMNATO), eveniment organizat de elevi. care reproduce summturile Alianţei Nord-Atlantice. Andrei Petroff, lider BMNATO, a afirmat că a aflat de la reprezentanşi NATO că România se remarcă prin acest proiect, pentru că puţine ţări au tineri atât de implicaţi în educaţia lor non-formală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În luna ianuarie 2020 s-a desfăşurat în Bucureşti ediţia a Vl-a a Conferinţei Bucharest Model NATO. Conferinţa BMNATO este unică în lume. Organizată încă din 2015 în Bucureşti, de către elevi de liceu, îşi doreşte să reproducă Summit-urile Alianţei Nord-Atlantice. Scopul acesteia este familiarizarea noii generaţii cu problemele militare cu care s-ar putea confrunta statele membre ale alianţei. Discuţiile din cadrul ei îi pun în temă pe participanţi în legătură cu posibilele ameninţări la care chiar şi România ar putea fi supusă în viitor. Conferinţa a început cu o ceremonie desfăşurată la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde cei 3 invitaţi de onoare, Emil Constantinescu, Adriean Pârlog şi Alex Şerban, au susţinut câte un discurs pe teme sociale, politice şi militare în faţă celor 120 de participanti”, anuntă organizatorii. 
  
 Fiecare dintre invitaţi a pus în discuţie subiecte de interes global şi naţional, reuşind să reducă distanţa dintre generaţia tânără interesată de o viitoare carieră în domeniul diplomatic, politic sau militar şi cei care profesează sau au profesat în respectivele domenii. 
  
”Preşedintele Emil Constantinescu consideră că lipsa discreţiei este una dintre marile probleme ale liderilor politici de astăzi. Pentru a eradica acest fenomen, în opinia sa e nevoie de formarea unei aşa-numite diplomaţii culturale”, precizează într-un comunicat organizatorii evenimentului.  
Întrebat de participanţi despre calităţile unui lider politic, preşedintele Emil Constantinescu a declarat că acesta trebuie să aibă viziune, strategie, capacitatea de a convinge oamenii, curaj, discreţie, dar şi cultură.
”Cineva care se ocupă de politica externă trebuie să se preocupe de cultura sa, deoarece gestionarea politicii externe cere o cultură aprofundată. De aceea, prin Institutul pe care-l conduc, încurajez dezvoltarea diplomaţiei culturale, inclusiv prin acţiuni de educaţie civică, aşa cum este cea de faţă”, a precizat fostul preşedinte, în prezent preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi civilizaţia Levantului.
  
 “Scopul diplomaţiei culturale nu este rezolvarea conflictelor deschise sau a celor îngheţate, ci este crearea unei culturi a păcii prin educaţie. Asta înseamnă schimbarea mentalităţilor, crearea unei conştiinţe democratice, apolitice, diferită de cea politică.” a fost sfatul oferit de către preşedinte audienţei tinere la finalul discursului sau. 
  
 Generalul Adriean Pârlog a pus în discuţie problema manipulării şi a fake news-urilor. Printr-o prezentare foto-video, acesta a expus conflictul de interese SUA-Rusia care este negat de ambele părţi implicate, îndrumând ţtnerii să nu “cumpere orice încearcă să le fie vandut”. 
  
 Ceremonia a fost închisă de specialistul în comunicare Alex Şerban, Preşedintele Fondator al Consiliului Euro Atlantic din România, fost Vice Preşedinte al ATA România (Asociaţia Tratatului Atlantic) şi membru al Asociaţiei Tratatului Atlantic – Ata din 2002. Acesta a povestit din experienţa sa de tânăr jurnalist implicat în politica din România, spunând că a fost o onoare pentru el să fie prezent la “întruniri care au schimbat faţa politicii moderne şi diplomaţiei”. 
  
 Următoarele 3 zile au reprezentat conferinţa propriu-zisă, unde elevii delegaţi din toată ţara şi din străinătate au fost puşi faţă în faţă cu posibile situaţii de criză, dezbătând în comitete specializate cu scopul găsirii unor soluţii viabile şi aplicabile, la finalul sesiunilor. 
  
 Conferinţa a fost declarată închisă la finalul celei de-a treia zile, când tinerii şi-au prezentat planul de rezolvare a problemelor de pe ordinea de zi. 
  
 "Am aflat de la reprezentanţi NATO că România se remarcă prin acest proiect-pentru că puţine ţări au tineri atât de implicaţi în educaţia lor non-formală. Nu îmi pot explica altfel cum aproape 150 de elevi şi studenţi atât din ţara, cât şi din ţări vecine aleg an de an să îşi dedice timp dezvoltării lor personale şi profesionale într-un mediu atât de divergent." Andrei Petroff, BMNATO President. 
  
  
  
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.