Confederaţiile sindicale îi solicită premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să intervină la Ministerul Justiţiei pentru a opri desfiinţarea instituţiei asistentului judiciar, avertizând că în caz contrar ar apărea un vid de personal, în contextul unei lipse acute de judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele cinci confederaţii sindicale, "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR, i-au trimis, luni, o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş pentru a-i solicita menţinerea instituţiei asistentului judiciar.

"De fiecare dată când se investeşte un nou guvern, se propune, cu o regularitate de ceas elveţian, modificarea compunerii completului ce soluţionează litigiile de muncă şi asigurări sociale, în ideea desfiinţării instituţiei asistentului judiciar. Precizăm că modalitatea de soluţionare a litigiilor de muncă de un complet format dintr-un judecător şi doi asistenţi judiciari s-a introdus în legislaţia românescă prin Legea nr 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă. Această lege a apărut ca urmare a asumării de către România a reformelor privind corelarea normelor interne cu cele europene. Pe scurt s-a raportat şi asumat existenţa, în această formulă, a unui complet specializat pentru soliţionarea litiigiilor de muncă şi a unor proceduri derogatorii de la norma generală şi considerată ca aliniere la aquis-ul comunitar", se arată în documentul transmis premierului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Semnatarii documentului precizează că nu înţeleg dorinţa CSM şi a Ministerului Justiţiei de a desfiinţa, fără a exista o motivaţie fundamentată, o instituţie care există de 16 ani şi care este perfect funcţională, constituţională, modernă, având corelaţie în toate sistemele de drept din Uniunea Europeană, acceptată şi considerată un element pozitiv de literatura de specialitate, acceptată de sistem şi care şi-a dovedit eficienţa.

Sindicaliştii spun că toate ţările dezvoltate şi moderne, cu legislaţie elaborată obiectiv, au adoptat organizări şi proceduri speciale de soluţionare a acestor conflicte, instituind  fie o primă fază distinctă de soluţionare a acestor litigii, gestionată exclusiv doar de reprezentanţii partenerilor sociali, fie participarea acestor specialişti ai relaţiilor de muncă propuşi de confederaţiile sindicale şi patronale chiar în ambele etape de soluţionare, fond şi apel/recurs. Aceeaşi formulă juridicţională există în toate ţările din Uniunea  Europeană: Franţa, Belgia, Luxemburg, Cehia, Ungaria, Austria, Marea Britanie, Danemarga, Germania etc.

"Nu este moral şi democratic constituirea unui grup de lucru pentru justiţie, care să desfiinţeze o instituţie de drept fără un studiu atent, fără consultarea celor direct implicaţi, ori fără reprezentarea celor vizaţi, dar mai ales în lipsa unei justificări, oricare ar fii aceasta. De altfel, o modificare legislativă are nevoie de avizul obligatoriu al CES, obligaţie ce rezultă din însăşi norma legală ce se doreşte a fi abrogată", se arată în scrisoarea deschisă.

Un alt argument al confederaţiilor sindicale se referă la faptul că litigiile de muncă şi asigurări sociale reprezintă peste 30 la sută din volumul de activitate al tribunalelor şi peste 20 la sută din volumul de activitate al curţilor de apel, asta în condiţiile existenţei unor loturi de dosare ce au obiect asemănător.

În opinia lor, acest aspect statistic demonstrază importanţa socială şi impactul asupra relaţiilor industriale de muncă, iar prin dispariţia asistentului judiciar din sistem ar mai apărea o consecinţă negativă privind necesarul de personal.

"Aşa cum rezultă din codul de procedură civilă, din noua modificare a regulamentului instanţelor şi din situaţia reală din teritoriu, asistenţii judiciari participă în mod nemijlocit la activitatea de judecată de la introducerea cererii de chemare în judecată şi până la motivarea hotărârilor judecătoreşti ce le-au fost repartizate. Ar apărea un vid de personal, în contextul unei lipse acute de judecători", se mai arată în scrisoarea trimisă lui Cioloş.

Confederaţiile sindicale susţin că o astfel de instituţie trebuie sprijinită prin reglementare, nu desfiinţată arbitrar şi discreţionar, şi îi cer premierului să intervină la Ministerul Justiţiei pentru rezolvarea problemei semnalate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.