Confederaţia Patronală Concordia, care reuneşte cele mai afectate sectoare în prezent, cum sunt transporturile, retailul sau turismul, şi Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depăşească "acest moment critic” şi să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu fiecare om care stă acasă, cu fiecare blocaj care apare la nivelul companiilor pandemia se poate transforma dintr-o urgenţă globală de sănătate umană şi într-o criză economică. Prima noastră grijă a fost să protejăm oamenii. Aşa că am luat măsuri în ceea ce priveşte siguranţa lor, atât din proprie iniţiativă, cât şi ca răspuns la solicitările autorităţilor. Suntem împreună. Dar avem nevoie de măsuri urgente, care să ajute economia României să rămână funcţională, chiar dacă viteza ei încetineşte: bunurile trebuie să circule, magazinele şi farmaciile trebuie să fie aprovizionate şi este vital să nu fie întrerupte sursele de energie. O economie slăbită înseamnă un stat slăbit”, se arată într-un comunicat de presă comun.

Autorităţile şi mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare în trei dimensiuni: păstrarea echilibrelor socio-economice al celor fiscal-bugetare, acţiuni concrete pe cele mai afectate şi importante sectoare şi etapizarea acestora într-o matrice de risc, astfel încât ele să fie prioritizate în funcţie de modul în care evoluează situaţia din economie.

”Sunt necesare măsuri de sprijin din partea statului pentru a fi evitată blocarea sau falimentul unor sectoare sau companii altfel sănătoase, iar statul are el însuşi nevoie de resurse. Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini consideră că este importantă o abordare constructivă din partea autorităţilor. Companiile sunt aici pentru a fi consultate şi pentru a putea evita o situaţie limită din care toată lumea are de pierdut”, spun reprezentanţii Concorsia şi ai CIS.

Astfel, între cele mai importante dintre propunerile înaintate Guvernului presupun amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS (contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificaţie de 5% pentru companiile care decid să o plătească.

”Este de departe cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificaţia este importantă deoarece companiile care au lichidităţi trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăţi pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plăţii contribuţiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puţini angajaţi”, se arată în comunicat.

O altă propunere o reprezintă schemele rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici şi mijlocii pentru care amânarea plăţii taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

De asemenea, Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanţare deschise de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Cele două instituţii cer totodată măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât şi pentru cel de transport pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană şi medicamente, gaz, electricitate şi combustibil a cetăţenilor.

”Deoarece tot mai multe ţări îşi închid graniţele sau restricţionează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact  permanent cu ţările vecine şi cu ţările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menţine deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România”, se menţionează în comunicat.

Concordia şi CIS spun că este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a şoferilor care vin din zone afectate.

”Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de şoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populaţiei si agenţilor economici”, mai spun reprezentanţii CIS şi ai Concordia.

Alte măsuri benefice ar fi necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanţă, precum şi extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienţilor care sunt în mod obişnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectaţi temporar de implicaţiile situaţiei apariţiei noului coronavirus.

”Sectorul de turism este foarte expus riscului de faliment şi are nevoie rapidă de intervenţia autorităţilor. Înţelegem nevoia prioritară a autorităţilor publice de a înmagazina cantităţi mari de echipamente de protecţie şi dezinfecţie, însă există o nevoie acută ca o parte semnificativă să fie lăsată să circule pe piaţă astfel încât şi companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea şi securitatea angajaţilor”, mai arată ei.

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) reuneşte cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi unele dintre cele mai puternic lovite de efectele economice ale epidemiei de coronavirus: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) reuneşte investitori cu capital străin în România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.