Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES-ETUC) critică reforma guvernării economice a Uniunii Europene, susţinând că nivelurile investiţiilor sunt ”modeste”, iar în urma măsurilor prevăzute pentru reformă ”statele membre vor fi obligate să iniţieze reforme nedorite ale sistemelor de pensii şi de sănătate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES-ETUC) îşi exprimă opoziţia fermă faţă de reforma guvernării economice a Uniunii Europene. Această reformă nu doar că este lipsită de o viziune pentru o creştere durabilă, dar afectează şi rezilienţa socio-economică, iar lipsa de direcţionare către o convergenţă ascendentă a condiţiilor de muncă şi de trai în UE este evidentă. Cu niveluri minime de investiţii publice aliniate cu cele pre-COVID, ambiţia în ceea ce priveşte investiţiile este prea modestă. Cheltuielile sociale sunt stabilite în detrimentul altor priorităţi politice, în timp ce statele membre vor fi obligate să iniţieze reforme nedorite ale sistemelor de pensii şi de sănătate. De asemenea, reforma nu abordează deficienţele democratice ale guvernării economice a UE”, informează, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, Confederaţia Naţională Sindicală ”Cartel ALFA”. 
 
CES-ETUC pledează pentru ”un cadru echilibrat care să favorizeze progresul social şi bunăstarea”. 
 
”CES consideră că această reformă ratează oportunitatea de a crea un cadru echilibrat de guvernare economică care să vizeze progresul social şi bunăstarea. Reforma va descuraja investiţiile şi va afecta coeziunea socială. În plus, lipseşte o viziune pentru o UE mai puternică şi mai echitabilă. Este necesară o acţiune pentru a preveni decizii nefericite privind obiectivele bugetare şi priorităţile de reformă, care sunt deja în curs cu un prim proiect de plan naţional începând din iunie 2024”, precizează documentul citat.
 
Sindicaliştii anunţă acţiuni care vor avea ca scop pentru evitarea situaţiei în care ”lucrătorii să plătească factura austerităţii”.
 
”CES va fi vigilentă pentru ca extinderile planurilor fiscale şi structurale multianuale să nu fie folosite pentru a exercita presiuni asupra statelor membre pentru implementarea reformelor de politici neoliberale în detrimentul lucrătorilor”, se arată în documentul citat.
 
Confederaţia Europeană a Sindicatelor anunţă că va continua să pledeze şi să ”exercite presiuni politice în favoarea unui instrument de investiţii finanţat de UE, ca mecanism de urmărire a refinanţării prin FRR a unui SURE (instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă) îmbunătăţit şi extinderea cadrului financiar multianual (CFP) şi a sumei sale, inclusiv a unor noi resurse bugetare proprii pentru UE”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.